Tanulmányok, előadások

Kevesebb a bűncselekmény, ha emelkedik a minimálbér

2018. december 11. 14:02:04
Amerikai kutatók egy igen érdekes összefüggésre bukkantak: az emelkedő minimálbér csökkenti az elítéltek, azaz a börtönbe vonulók számát az Egyesült Államokban.


A kutatás a 2000 és 2014 között szabadlábra helyezett mintegy hatmillió elítélt utóéletét vizsgálja, arra a kérdésre keresve a választ, hogy hány százalékuk kerül rövid időn belül - egy vagy három éven belül - ismét börtönbe, és a visszakerülés valószínűségét hogyan befolyásolja az adott államra vonatkozó minimálbér emelkedése. Az eredmények egyértelmű összefüggést mutatnak: az átlagosan fél dolláros minimálbér-emelés átlagosan 2,8 százalékkal csökkentette annak valószínűségét, hogy a szabadlábra kerülők egy éven belül ismét börtönbe kerülnek.

Az együttmozgás a lenti ábrán követhető, vízszintes tengelyen a minimálbér, a függőleges tengelyen a börtönbe kerülés valószínűsége látható. Minél nagyobb az előbbi, annál kisebb az utóbbi.

 

Kevesebb a bűncselekmény, ha emelkedik a minimálbér

 

A kutatók - Amanda Y. Agan, Michael D. Makowsky - hangsúlyozzák, hogy ez az összefüggés csakis a közvetlenül bevételt generáló bűncselekményekre vonatkozik, vagyis a bevétellel nem járó, például erőszakos bűncselekmények elkövetésének valószínűségét nem csökkenti a minimálbér emelkedése.

Mindez azon túl, hogy tudományosan bizonyított, teljesen logikus is, hiszen az az elítélt, aki jövedelemszerzés céljából követ el bűncselekményeket, valószínűbb, hogy legális állásban helyezkedik el, ha azért magasabb fizetést kap. Ki gondolta volna, hogy a minimálbér emelése még a közbiztonságot is javítja...


Az eredeti elemzés itt érhető el.

 

Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra