Tanulmányok, előadások

Ki állít elő több értéket, Magyarország vagy az USA fővárosa?

2017. december 27. 09:37:01
Képzeljünk el egy olyan országot, melynek államai akkora GDP-t állítanak elő, mint Franciaország, Kanada, Dél-Korea, Indonézia, Hollandia, Svédország, Belgium, Magyarország, és még több mint 40 a világ országai közül. Nos, ezt az országot úgy hívjak: Amerikai Egyesült Államok.


Mark J. Perry, a University of Michigan professzora az American Enterprise Institute elemzőcsapatával összeállított egy rendkívül érdekes ábrát - lásd lent, nagyításért klikk a képre -, amely 2015-ös adatok alapján mutatja be, hogy az USA egyes államai által megtermelt GDP mely országok nemzeti össztermékeivel állíthatók párba. A legnagyobb és gazdaságilag legerősebb állam Kalifornia, amely a maga több mint 2400 milliárd dolláros GDP-jével annyi értéket állít elő, mint Franciaország.

Az összeállítás szerzője büszkén hangsúlyozza, hogy ehhez Franciaországnak harmadával több munkaerőre volt szüksége, ami ékes bizonyítéka az amerikai munkaerő világviszonylatban is egyedülálló hatékonyságának. (A kalkuláció 2015-ös adatok alapján készült és amerikai dollárban méri az egyes országok GDP-jét, azaz a dollár árfolyamában beállt változások azóta akár komolyabb mértékben is megváltoztathatták a számokat.)

 

Nagyításért klikk a képre!

 

Érdemes néhány percet rászánni az ábra tanulmányozására. Texas állam annyi GDP-t állított elő, mint Kanada, New York állam annyit, mint Dél-Korea. Magyarország is felkerült a térképre, hazánk 2015-ben, dollárban mért 120 milliárdos GDP-je Columbia Kerület (District of Columbia), azaz lényegében a főváros, Washington város GDP-jével tekinthető azonos szintűnek.


Az eredeti elemzés itt érhető el.

Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra