Tanulmányok, előadások

Kik lehetnek a legnagyobb vesztesei egy elmérgesedő kereskedelmi háborúnak?

2018. augusztus 6. 10:47:23
Az USA és Kína úgy tűnik, nem viccel és valóban belevágnak egy vélhetően igencsak költséges kereskedelmi háborúba. De vajon kinek van nagyobb vesztenivalója? Mely országok szenvedhetik meg rajtuk kívül, ha elmérgesedik a helyzet?

A Howmuch.net a WTO-tól származó adatok alapján készített egy szemléletes ábrát arról, hogy hogyan alakult 2017-ben az egyes országok termékexportja. (A kalkuláció nem számol a szolgáltatások exportjával.) A lenti ábrán látható az eredmény, az egyes országok méretét a szerzők arányosították az export volumenéhez, kihagyva a 20 milliárd dollár alatti éves kivitellel rendelkező országokat.

A legnagyobb exportőr nem meglepő módon Kína volt 2017-ban, mintegy 2263 milliárd dollárral, majd következett az Egyesült Államok és Németország, sorrendben 1547, illetve 1448 milliárd dollárral. Magyarország 114 milliárd dollárral a régiós társakhoz hasonló eredménnyel szerepel a térképen.

A szerzők több érdekes következtetést vontak le az eredményekből. Egyrészt nem igaz az, hogy az USA-nak nincs vesztenivalója egy kereskedelmi háborúban, a számok alapján ugyanis látszik, hogy az USA igenis jelentős exportőr. Másrészt szemmel látható, hogy vannak országok, melyek méretükhöz képest igen komoly exporttal bírnak, kiemelkedik a térképről Hollandia - az ötödik legnagyobb exportőr globálisan -, Belgium, vagy épp Hongkong.

További fontos következtetés, hogy a globális exportpiacot elsősorban Európa és a Távol-Kelet uralja, Afrika pedig teljesen hiányzik a térképről, miközben a dél-amerikai kivitel is eltörpül a nagy riválisok mellett. Végezetül, a magyar termékexport igen jelentősnek mondható, előzzük Portugáliát, Görögországot, Finnországot, Norvégiát, sőt közelítjük Ausztriát és Svédországot.


Az eredeti elemzés itt érhető el.

Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra