2015. június 11. 10:01

Kiút a gazdasági depresszióból: Inflációs várakozások és lakossági fogyasztás

Hogyan léphet ki egy ország a defláció és a stagnáló gazdaság csapdájából? Ezt a kérdést sokan feltették az elmúlt években, a válaszok azonban csak igen ritkán győzték meg a döntéshozókat. Három közgazdász - Francesco D'Acunto, Daniel Hoang, Michael Weber - most érdekes javaslattal áll elő.

Egy valamit sajnos meg kellett tanulnia a fejlett világnak a válság alatt: ha a kamatok nulla százalékra lettek vágva, akkor a monetáris politika, ha az adósságok és a költségvetési hiányok elszálltak, akkor a fiskális politika is eredménytelen a gazdaságok talpra állításában. Az országok egy jelentős részében elfogyott a döntéshozók mozgástere, ekkor pedig félő, hogy a gazdaságok tartósan is a defláció és a lanyha növekedés csapdájába esnek.

A kutatók ugyanakkor rámutatnak, hogy az inflációs várakozások alakítása reális kiutat jelenthet. Az inflációs várakozások ugyanis összefüggést mutatnak a lakossági fogyasztással, vagyis ha a lakosság arra számít, hogy az infláció emelkedni fog, akkor már ma növelik fogyasztásukat - elsősorban a tartós fogyasztási javakra vonatkozóan. Az emelkedő infláció tulajdonképpen olyan, mint egy kamatcsökkentés, egészen pontosan a reálkamatokra vonatkozó csökkentés. Ha tehát valahogy emelni lehet az inflációra vonatkozó várakozásokat, azzal a gazdaság stimulálható.

A képlet ezek után egyszerű, a fiskális politikának olyan megoldásokat kell keresnie, melynek során úgy tudja emelni az inflációs várakozásokat, hogy közben a költségvetés hiányát nem növeli. Remek módszer erre például a hónapokkal előre bejelentett áfaemelés és az ezzel párhuzamosan meglépett jövedelemadó-csökkentés, melynek során a költségvetés egyensúlyban marad, a lakosság várakozásai azonban hosszú hónapokra előre módosulnak. Természetesen a sikerhez elengedhetetlen a professzionális kommunikáció.

Ekkor a lakosság meglátja a jövőben emelkedő árakat, amire reagálva már ma elkezd vásárolni, ami gyorsítja a gazdaságot és kilendíti az országot a patthelyzetből.

Az eredeti elemzés itt olvasható.