Tanulmányok, előadások

Komoly baj lehet a lakosság eladósodottságából - Magyarország meglepően erős pozícióban

2017. december 19. 10:56:50
Az elmúlt években túl gyorsan és túl magasra emelkedett a lakossági hitelek aránya globálisan, amiből hamarosan nagy baj lesz - figyelmeztet az OECD tanulmánya. Az elemzők szerint beüthet egy újabb válság, amivel Magyarország meglepően erősen, sőt a vizsgált országok közül az egyik legerősebb pozícióból nézhet szembe.


Közgazdászok gyakran figyelmeztetnek arra, hogy az egyik válság kezelése - történjen ez akár a fiskális, akár a monetáris politika által - rendszerint megágyaz a soron következő, jóllehet csak hússzú évek múlva bekövetkező összeomlásnak. Az OECD szerint most is pontosan ezt látjuk, a rendkívül laza monetáris politika - a nulla százalékos kamat, a piacra pumpált ezermilliárdok -, melynek segítségével 2008 után sikerült kirántani a világgazdaságot a mély recesszióból, olyan mértékben szaporította fel a hiteleket a világban, ami elkerülhetetlenné tesz egy újabb krízist. A likviditás, mely a piacokra áramlott mára buborékokat generált szinte minden eszköz piacán - gondoljunk csak a csúcson lévő részvényárakra, a negatív állampapír-kamatokra, a szárnyaló Bitcoin-árfolyamra -, amit kiválóan érzékeltet a következő ábra is.

 

 

Az ábra azt jelzi, hogy az ingatlanárak meredek emelkedése rendre válsághoz és az árak összeomlásához vezetett. A zöld oszlopok - bal oldali tengely - mutatják, hogy épp hány ország szenved recessziótól, a fekete vonal - jobb tengely - mutatja a globális reál ingatlanárak éves változását százalékban. Jól látható, hogy jelenleg nincs recesszió sehol a világban, a bőséges likviditásnak köszönhetően pedig rekord sebességgel emelkednek a globális ingatlanárak. A múltban, amikor hasonló folyamatok jellemezték az ingatlanpiacot, rendre komoly válság ütötte fel a fejét. Az OECD szerint nem lesz ez másként most sem...

Az elemzők hozzáteszik, hogy nem miden országra leselkedik ugyanakkora veszély, minél magasabb a lakosság eladósodottsága, annál pusztítóbb lehet egy esetleges ingatlanpiaci összeomlás. A következő ábrán ebben a tekintetben a vízszintes tengelyre érdemes koncentrálni, amely megmutatja a lakosság adósságát a jövedelméhez viszonyítva.

 

 

Az ábrán Magyarországon a legalacsonyabb a vizsgált országok közül a lakosság adósságszintje a jövedelméhez viszonyítva, amiből az OECD arra következtet, hogy egy esetleges globális ingatlanpiaci válság a magyar lakosságot nem érintené annyira érzékenyen, mint mondjuk a dánokat vagy a hollandokat. A kép ugyanakkor úgy teljes, ha hozzátesszük, hogy az ábra a 2015-ös adatokat mutatja, azóta pedig Magyarországon is erőteljes ingatlanpiaci és hitelfelvételi boom volt kibontakozóban. Vagyis igaz ugyan, hogy az OECD két éve még rendkívül kis sérülékenységet mért a magyar lakosság körében, félő, hogy azóta ez az érték számottevően emelkedett.


Az eredeti elemzés itt érhető el, egy rövid összefoglaló itt olvasható.

Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra

  • 1

    A hiteleket, kölcsönöket én jövedelemcsereként fogom föl, azaz megkapom most a jövőbeli jövedelmem, elköltöm és a jövőben elért jövedelmemből visszaadom. A vállalati hiteleknél is ugyanez a helyzet, amihez hasonló tanulmány már jelent meg, ahol az értékteremtéshez kötötték a hitelek visszafizetési képességet. Az állam esetén is ez lehet a helyzet, csak nehezebb megragadni, mert a más pénzét költi másra(Milton Friedman). A monetáris politika a kamatokon nyugszik, ami a pénz időértékének összehasonlítását teszi lehetővé, de valójában a jövedelmi célfüggvénytől elszakadhat, ami együtt járhat buborékokkal, ami néha kidurran. Stanley Fischer(volt FED alelnök), mondta azt, hogy a kamat nem elégséges eszköt a monetáris politika irányítására. Az MNB alkalmaz adósságfék szabályokat, ami jó eszköz. A pénzügyi világ másik roncsderbi oka a kockázatok beszervezése és fertőzési hatása, amit mostanában "vízágy"-hoz hasonlítanak. Szükséges lenne még az, hogy a kockázatokra legyen olyan szabályozás, hogy aki azt beszervezi a rendszerbe viselje is. Ha az adósságfék szabályozáshoz visszatérünk, akkor ez azt jelenthetné, hogy az adósnak legyen fedezete egy kritikus időszakra, amiből, ha nem tud kilábalni addig, zárul a hitelügylet a dolog értékesítésével. Összességében, ha a hitelek jövedelmi függvény mentén működnének a monetáris politika nem tudna eszközárakat felfújni.