Tanulmányok, előadások

Korrupció és pénzügyi fejlettség

2020. július 29. 08:00:01
A korrupció és a pénzügyi piacok közötti kapcsolat tanulmányozása és annak pénzügyi rendszerre gyakorolt hatásainak vizsgálata sok kutatót vonzott az elmúlt években. A pénzügyi piacokra gyakorolt hatás megértése különösen a feltörekvő országok számára fontos. Ez a tanulmány 19 kelet-európai és közép-ázsiai országban vizsgálta meg - az általánosított momentumok módszerének (GMM) megközelítésével - a 2012-től 2017-ig terjedő időszakra a korrupcióészlelési index (CPI), a kormány mérete, a nyitottság és a GDP pénzügyi fejlettségre gyakorolt hatását. Az eredmények arra utalnak, hogy nincs kapcsolat a korrupció szintje és a pénzügyi fejlettség között. (Pénzügyi Szemle 2020/2.)

Ibrahim Halil Ekşi - Berna Dogan

A korrupcióészlelés eredményeképpen egyes projektek több tőkét igényelnek, mint más projektek, ami hanyatlást idéz elő a magánberuházások minőségében és csökkenti az adósok hitelvisszafizetési képességét. Hangsúlyozzuk, hogy a korrupcióészlelés szintje súlyosbítja a nem megfelelő finanszírozás problémáját (Son et al., 2017).

Ebben a tanulmányban egy modellt dolgoztunk ki a korrupcióészlelés pénzügyi stabilitásra gyakorolt hatásának vizsgálatára egy 19 kelet-európai és közép-ázsiai országból álló mintán, az általánosított momentumok módszere (Generalized Method of Moments - GMM) alkalmazásával, a 2012-2017 közötti időszakra. Az eredmények azt mutatják, hogy nincs kapcsolat a korrupció észlelése és a pénzügyi rendszer fejlődése között. Mi több, az eredményeink azt mutatják, hogy a korrupció észlelése nem fog pénzügyi fejlődéshez vezetni ezekben az országokban.

A fejlett országok kevésbé vannak kitéve a korrupcióészlelésnek az erősen hierarchikus struktúráiknak köszönhetően. A hierarchikus struktúrák kevés mérlegelési mozgásteret adnak, és így sikeresen meggátolják a korrupt viselkedés kialakulását. A kevésbé fejlett országok a korrupt gyakorlatokat a szigorú szabályozással kerülhetik el. Arra a következtetésre jutottunk, hogy az erős jogállamiság nincs meghatározó hatással a korrupcióészlelés és a pénzügyi fejlődés közötti kapcsolatra. Az eredmények tág értelemben azt mutatják, hogy a szabályok nem nyújtanak segítséget a kormányzás normáinak javítása terén. Ez az eredmény pozitívan értékelhető a pénzügyi struktúra szempontjából ezen országok vonatkozásában.

Jelen tanulmány megállapításai hozzájárultak a további kutatásokhoz szükséges alapok megteremtéséhez. A tanulmányunk behatárolt abból a szempontból, hogy a korrupcióészlelésnek a pénzügyi fejlődésre gyakorolt közvetett hatását mutatja be. A tanulmány korlátozott továbbá az időtartam szempontjából is. További kutatásokkal más országok tekintetében vizsgálható lenne a korrupcióészlelés és a pénzügyi piacok közötti kapcsolat. Kutatások vizsgálhatnák továbbá a korrupcióészlelésnek a bankrendszerre és a tőzsdepiacra külön-külön kifejtett hatását. Ezáltal lehetőség nyílna egyéb következtetések levonására.

...

Ibrahim Halil Ekşi a Gaziantepi Egyetem egyetemi docense, Berna Dogan a Gaziantepi Egyetem tudományos munkatársa

...

A teljes tanulmány itt olvasható, a Pénzügyi Szemle legújabb száma itt érhető el.


Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra