Tanulmányok, előadások

Közel 300 000 százalékos infláció - Globális körkép

2019. augusztus 21. 08:00:01
Az infláció az egyik leggyakrabban vizsgált gazdasági mutatószám, amely a mindennapi életünkre is az egyik legnagyobb hatással bír. Globálisan az áremelkedés üteme Venezuelában a leggyorsabb, Szaúd-Arábiában a leglassabb, míg Magyarország az idénre várt 3,2 százalékos mutatóval az inflációs cél közelében mozog.


A World Economic Forum az IMF adataira alapozva összegyűjtötte a legmagasabb inflációval működő országokat, melyek közül a hiperinfláció csapdájába szorult Venezuela az első, az áprilisi adat alapján közel 300 000 százalékos drágulási ütemmel. Az IMF év végére tízmillió százalékos inflációra számít, amely már a mindennapi életünkben egy nehezen elképzelhető pénzromlás.

Venezuela mögött a globális második Zimbabwe, 176 százalékos márciusban mért inflációval, majd következik Dél-Szudán és Argentína, egyaránt 56 százalékos inflációval.

 

Közel 300 000 százalékos infláció - Globális körkép

 

A világgazdaság átlagos inflációja 3,6 százalék lesz 2019-ben az IMF szerint, míg Magyarország esetében 3,2 százalékot várnak az elemzők, ami lényegében megfelelne a 3,0 százalékos inflációs célnak. Az IMF összeállításából az is kiderül, hogy az egyetlen ország, mely negatív inflációval, vagyis deflációs viszonyok között működik, az Szaúd-Arábia, egészen pontosan -0,7 százalékos 2019-re becsült inflációval.


A World Economic Forum elemzése itt olvasható, az IMF adatbázisa itt érhető el.


Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra