Tanulmányok, előadások

Közeledik a következő válság?

2018. június 18. 08:58:01
Átlagosan tíz évente kisebb-nagyobb gazdasági válság sújtja a világot. A világgazdaság egén gyűlnek a felhők, megeshet, hogy nincs messze a következő megtorpanás. Íme az aggodalomra okot adó tényezők.

Rekordszintű adósság

A Standard and Poors' hitelminősítő adatai szerint a nagy világcégek 37 százaléka halmozott fel hatalmas adósságokat, ami öt százalékponttal haladja meg az előző válság előtt, 2007-ben mért értéket. De ha a teljes hitelállományt nézzük, akkor is megállapítható, hogy csaknem harmadával magasabb az eladósodottság mértéke a világban, mint tíz évvel ezelőtt volt. Az Egyesült Államokban már a háztartások is elkezdtek költekezni, melynek jele, hogy hitelállományuk - főleg a meredeken emelkedő autó- és diákkölcsönök miatt - már eléri a 13 ezer milliárd dollárt, ami 500 milliárd dollárral haladja meg a 2008-as válság idején felhalmozott adósságot. Eközben jövedelmüknek már csak 5 százalékát rakják félre.


Túl olcsó pénz

Az évek - szinte a 2008-as krach - óta tartó laza monetáris politika segített kilábalni a visszaesésből, de egyúttal magában rejtette a következő válság bekövetkezésének lehetőségét is. Miután a gyakorlatilag nulla százalékos kamatok miatt szinte ingyen lehetett tőkéhez jutni, boldog-boldogtalan eladósodott. De a vállalkozások nemcsak a termelésbe fektették a tőkét, s nem is bankban tartották, tartják a pénzt, hanem olyan eszközökben, amelytől nagyobb hozamot remélnek. Így részvényeket, kötvényeket, műtárgyakat, ingatlanokat vesznek, vagy olyan bizonytalan eszközökben tartják, mint a kriptovaluták valamelyike. Mindennek eredményeként lufi fújódik a gazdaságban, amelynek valamikor a nem is távoli jövőben ki kell majd pukkadnia. A tíz évvel ezelőtti válsággal szemben most nem elsősorban a lakosság adósodott el felelőtlenül és nagy mértékben, hanem a vállalkozások, ahogy Greg Lippmann, a 2008-as válsághoz vezető okokat bemutató Nagy dobás című film pénzügyi tanácsadója fogalmaz.

A pénzügyi szabályok fellazítása

Az USA-ban nemrég fogadták el a 2008-as válság után bevezetett, a bankokra vonatkozó pénzügyi szigorítások egy jelentős részének eltörlését (Dodd-Frank és Volcker szabályok), amely egyértelműen a pénzpiaci szereplőknek kedvez, és rontja a stabilitást. A szigorítások lazítását már évek óta kérik a bankok, Donald Trump elnök és a törvényhozás most beadta a derekát.

Kamatemelések

Az is sokatmondó, hogy a jegybankok, érzékelve a kihívásokat - a sokszor a népszerűséget hajhászó kormányokkal szemben - próbálják lassan leereszteni a lufit, nehogy tovább fújódjon, s később maga durranjon szét sokkot okozva a gazdaságban. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) például már elindította kamatemelési ciklusát, azaz visszafogja a gazdaságba áramló olcsó pénzt, s a jegybankok többsége várhatóan világszerte követni fogja példáját.


A cikk teljes egészében a Növekedés.hu oldalon, ide kattintva olvasható.

 

Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra