Tanulmányok, előadások

Közösségi tulajdonú (nem pénzügyi) gazdasági társaságok fenntarthatóságának vizsgálata

2020. március 10. 13:01:29
Tanulmányukban a szerzők a következő kérdésekre keresik a választ. Hogyan definiálható a fenntartható közösségi vállalat? Milyen indikátorok segítségével és hogyan mérhető a közösségi vállalatok fenntarthatósága? Milyen következtetések vonhatók le a mutatók, részindexek, illetve az index változásából? (Pénzügyi Szemle 2020/Különszám.)


Kocziszky György - Veresné Somosi Mariann

Egyetlen, az össztársadalmi értékek iránt elkötelezett gazdaságpolitika sem nélkülözheti a duális tulajdonosi formát. A dualitás azonban nem jelent szerkezeti állandóságot, az állami és a magántulajdon aránya időben és térben egyaránt változhat, másrészt az állam reál gazdasági szerepvállalása nem járhat a közösségi tulajdon keretei között működő társaságok termelékenységének romlásával, költségérzéketlenségével és versenyhátrányával.

Az állami vagyon nagyságrendje, gazdasági és társadalmi jelentősége az állami tulajdonú vállalatok fenntarthatóságának folyamatos monitorizálását, és szükség esetén a kívánt beavatkozások kidolgozását teszi indokolttá.

 

Közösségi tulajdonú (nem pénzügyi) gazdasági társaságok fenntarthatóságának vizsgálata

 

A hat részindexből (megújulási képesség, értékteremtés, integritás, kompetencia, vagyongyarapodás, környezet) álló kompozitmutató alkalmazásával lehetőség van a fenntarthatóságon túl egyrészt az ágazaton belüli, másrészt az ágazatok közötti összehasonlításra és ennek alapján a tulajdonosi beavatkozásra.

A fenntartható vállalati fejlődés eszközrendszere (értékmenedzsment, környezetmenedzsment, változásmenedzsment, vagyonmenedzsment, tudásmenedzsment, motivációs menedzsment) adott. Elsősorban a felső vezetés felkészültségétől, elkötelezettségétől függ, hogy ezeket az eszközöket mire, hogyan és milyen eredménnyel tudja alkalmazni.

...

Kocziszky György a Miskolci Egyetem egyetemi tanára, Veresné Somosi Mariann a Miskolci Egyetem egyetemi tanára

...

A teljes tanulmány itt olvasható, a Pénzügyi Szemle legújabb száma itt érhető el.


Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra