2013. november 07. 14:50

Közpénzügyi ellenőrzés és társadalmi felelősségvállalás

Kiemelt helye van a társadalmi felelősségvállalásnak az ellenőri szférában, ez ugyanis nagyban elősegíti, hogy a munkánk javítson az állampolgárok életminőségén - hangsúlyozta a Visegrádon tartott MPGEKE-konferencián Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke.

Nem elég kipipálni a ránk bízott feladatokat. Úgy kell dogoznunk, hogy annak érezhető hatása legyen Magyarország közpénzügyi rendszerére, Hazánk mindennapi működésére - mondta a Magyar Pénzügyi és Gazdasági Ellenőrök Közhasznú Egyesületének (MPGEKE) éves konferenciájának nyitó előadásán Domokos László, a szervezet, illetve az Állami Számvevőszék elnöke.

Domokos László kifejtette: Magyarország pénzügyi bajait nem pusztán a pénzügyi termékekkel kapcsolatos ismeretek hiányára lehet visszavezetni, hanem arra is, hogy az ismeretek és a cselekedetek nem voltak összhangban.

Az ÁSZ elnöke rámutatott, hogy a mai magyar fiatalságot erősen kockázatkerülő magatartás jellemzi. Ez nem különösképp meglepő a devizahitelezés okozta családi és közösségi problémák, illetve tragédiák láttán, de mégis elgondolkodtató. Gondot az jelent, hogy sok mai fiatal jó eséllyel vállalkozóként fog megélni, ami önmagában összeegyeztethetetlen a kockázatkerülő magatartással.

Hiszen a vállalkozás lényege a magasabb jövedelemszint elérése, amihez törvényszerűen kapcsolódnak nagyobb mértékű kockázatok. Ugyancsak szükséges kockázatot jelent a fejlesztéseket megalapozó hitelek felvétele, hiszen Széchenyi Istvánnak ma is igaza van: hitel nélkül nincs gazdaság - tette hozzá Domokos László.

Domokos László előadása teljes terjedelemben itt olvasható, az előadás alapján készült összefoglaló itt érhető el.