2014. január 31. 7:30

Lakossági megtakarítások és az államadósság elleni harc

Ha az állam a lakossági megtakarításokat hosszú távú állampapírokba és állampapírokat tartó befektetési eszközökbe tudja terelni, és ezzel párhuzamosan csökkenteni tudja a külföldi nagybefektetők arányát az állampapírpiacon, az stabilitást adhat az államadósságnak és az államkötvényeknek.

Az adósságválság bebizonyította, hogy elsősorban nem az számít, hogy mekkora egy adott ország államadósság/GDP mutatója, hanem az, hogy az adósságból mekkora részt finanszíroznak külföldi nagybefektetők. Ez a befektetői kör ugyanis tipikusan mobil, vagyis a legkisebb megingásra heves eladásokkal reagál, ami destabilizálja az állampapírpiacot. Ezzel szemben a hazai megtakarítók stabil finanszírozók, akik még baj esetén sem dobják piacra állampapírjaikat.

Az az állam tehát, amely hosszú távon képes magához vonzani a lakossági megtakarításokat és csökkenteni a külföldi befektetők részarányát, stabilitást adhat az állampapírpiacnak és az államadósságnak, még viszonylag magas adósság/GDP mutató mellett is. Három kutató - Charles Yuji Horioka, Takaaki Nomoto és Akiko Terada-Hagiwara - Japán példáján keresztül mutatják be, hogy ez hogyan lehetséges.

Az eredeti elemzés itt érhető el.