Tanulmányok, előadások

Lássuk, hol csökkennek az adók - Magyarország az ezüstérmes

2019. november 20. 14:37:27
Az Európai Unió tagországai közül Magyarországon csökkent a második legnagyobb ütemben az adóztatás mértéke 2018-ban, amivel csaknem egy szintre kerültünk a régiós versenytársainkkal.

Az Eurostat publikált egy érdekes kimutatást arról, hogy hogyan alakult az adó- és járulékbevételek GDP-hez viszonyított aránya az európai országokban 2018-ban. A lenti ábra mutatja az eredményeket, melyekből kiolvasható, hogy 2018-ban az előző évhez képest 20 EU-tagországban emelkedtek az adó- és járulékbevételek, miközben mindössze 8 országban történt csökkenés.

A legjobban Dániában csökkent az adóztatás mértéke, mintegy 0,9 százalékponttal, majd következik Magyarország 0,8, illetve Finnország 0,7 százalékponttal. A luxemburgi állam eközben 1,6 százalékponttal több adót és járulékot szedett be a GDP arányában 2018-ban, míg Románia 1,3 százalékponttal, Lengyelország pedig 1,1 százalékponttal emelte az adóztatás mértékét.

 

Nagyításhoz klikk a képre!

 

Érdemes megtekinteti a hosszú idősoros elemzést - lásd a lenti csatolt linken, az elemzés 4. oldalán -, melyből kiderül, hogy a válság utáni években - 2012 és 2018 között - Magyarországon csökkent a második legnagyobb mértékben - Írország az első ebben a tekintetben - az adó- és járulékbevételek GDP-hez mért aránya, 39,3 százalékról 37,6 százalékra. Eközben a vizsgált időszakban Szlovákiában 28,8 százalékról 34,3 százalékra, Csehországban 34,3 százalékról 36,2 százalékra, Lengyelországban pedig 33 százalékról 36,1 százalékra emelkedett az adóztatás mértéke.

Igaz ugyan, hogy a négy régiós ország viszonylatában még mindig Magyarországon a legmagasabb a ráta, a különbségek ugyanakkor már minimálisak, és ha a tendenciák kitartanak, akkor néhány éven belül eljuthatunk oda, hogy nem Magyarország lesz a legnagyobb mértékben adóztató állam a régióban.


Az eredeti elemzés itt érhető el.


Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra