Tanulmányok, előadások

Légszennyezés és energiahatékonyság Magyarországon - Lehangoló eredmények

2017. december 13. 14:32:01
Magyarországon a települések több mint felén közepes vagy súlyos a lakossági fűtésből származó légszennyezés, az energiaszegénység a települési önkormányzatok csaknem 80 százalékát érinti, a helyi önkormányzatok középületeinek hőszigetelése és fűtési rendszere pedig rossz állapotban van - derül ki a WWF Magyarország jelentéséből. Eközben az Állami Számvevőszék is értékeli a levegőminőség védelmét szolgáló intézkedéseket, az erről szóló jelentésének tervezetét észrevételezés céljából megküldte az ellenőrzöttek részére.


Korábbi elemzéseinkben - elérhető itt és itt - már felhívtuk a figyelmet a légszennyezés elleni küzdelem fontosságára, most pedig a WWF Magyarország kutatását vizsgáljuk meg közelebbről, amely összességében aggodalomra okot adó eredményekkel zárult. A WWF Magyarország felmérést indított a települési önkormányzatok körében a fűtésre és energiahatékonyságra vonatkozóan, melyben 701 helyi önkormányzat - az összes magyarországi önkormányzat 22 százaléka - vett részt.

 

 

"Az energiaszegénység a települések négyötödét érinti, több mint felénél pedig közepes vagy súlyos problémát jelent a lakossági fűtésből eredő légszennyezettség. Az önkormányzatok csak negyede válaszolta azt, hogy tud tenni a légszennyezettség ellen. Elsősorban a hegyvidéki, dombsági területeken okoz légszennyezettséget a fűtés. Ennek hátterében a domborzat mellett a nem megfelelő tűzifával és a lignittel, szénnel való fűtés állhat. A válaszoló helyi önkormányzatok közel egytizede használt szenet vagy lignitet a szociális tüzelőanyag programban az elmúlt három évben. Az okok között elsősorban az olcsóság, az egyszerűbb kiosztás és kezelhetőség szerepelt, illetve, hogy könnyebben beszerezhető az adott önkormányzat számára, mint a tűzifa" - derül ki a kutatásból.

 

A vizsgált épületállomány hőszigetelésének és nyílászáróinak minősége. 5-ös osztályzat jelenti a korszerű, hatékony, 1-es a legrosszabb állapotú hőszigetelést illetve nyílászárókat.

 

"€žA középületek hőszigetelésének, nyílászáróinak és fűtési rendszereinek állapota lehangoló. Az épületek harmada semmilyen szigeteléssel nem rendelkezik. A nyílászárók esetében is aggasztó a helyzet: az ablakok és ajtók fele közepes vagy annál rosszabb állapotban van, a kazánok és a hőleadók helyzete pedig csak egy leheletnyivel jobb. Az önkormányzatok próbálnak javítani a lesújtó helyzeten: szinte az összes önkormányzat nyomon követi a pályázati lehetőségeket, de a korlátozottan elérhető pénzügyi forrás miatt 60 százalékuk pályázati próbálkozása sikertelen volt az elmúlt 10 évben. Ugyanakkor hitelből, vagy harmadik feles finanszírozáson keresztül csak az önkormányzatok elenyésző hányada végzett felújítást." - olvasható a WWF Magyarország kutatásában.

Fókuszban a levegőminőség - észrevételezésen az ÁSZ jelentéstervezete

A terület kiemelt fontosságára figyelemmel az Állami Számvevőszék is zászlajára tűzte a levegőszennyezés visszaszorításának támogatását. Az ÁSZ a kontinens tizenöt országának legfőbb ellenőrző intézményével és az Európai Számvevőszékkel együttműködve vesz részt abban a 2016-ban indult kezdeményezésben, ami a levegő minőségét befolyásoló intézkedések ellenőrzését tűzte ki célul. A résztvevő számvevőszékek ellenőrzéseiből közös jelentés is készül majd, feltárva a határokon átnyúló problémákat és megoldási lehetőségeket. A program során az ÁSZ ellenőrzi - uniós és nemzeti szinten egyaránt - a levegőminőség javítását szolgáló intézkedések hatékonyságát, az erre fordítható források elköltésének eredményességét.

A 2017 áprilisában induló ellenőrzés alapján mára elkészült az ÁSZ levegő minőségének védelmét szolgáló intézkedéseket értékelő jelentéstervezete. A jelentéstervezetet a Számvevőszék a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően 15 ellenőrzött szervezeteknek küldte meg, köztük az Emberi Erőforrások, a Földművelésügyi, a Nemzeti Fejlesztési, a Nemzetgazdasági, valamint a Belügyminisztériumnak. A tervezetet a miniszterek mellett észrevételezheti az Országos Meteorológiai Szakszolgálat elnöke, valamint az Országos Közegészségügyi Intézet főigazgatója, továbbá nyolc megyei kormányhivatal kormánymegbízottja is. Az ÁSZ az elfogadott észrevételeket figyelembe veszi a jelentés összeállításakor.


A WWF Magyarország jelentése itt érhető el, egy összefoglaló cikk itt olvasható. Az ÁSZ jelentéstervezetéről itt olvashat bővebben.

Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra