Tanulmányok, előadások

Magyarország a világ egyik legbékésebb országa - Globális rangsor

2019. június 25. 11:05:59
Mi magyarok, éppen úgy, ahogy a legtöbb európai polgár rendkívül szerencsések vagyunk, hiszen a világ legbékésebb és legbiztonságosabb kontinensén élhetünk. A békességet mérő Global Peace Index (GPI) alapján Magyarország a 163 országból a 2019-es felmérésen a 21. helyen végzett.

Az Institute for Economics and Peace által kalkulált GPI mutató három részindex alapján számszerűsíti, hogy az adott ország mennyire számít békés helynek. Ezek a biztonság, a folyamatban lévő belföldi és nemzetközi konfliktusok és a fegyverkezés mértéke. A kutatók ezek alapján a világ 163 országát pontozták és tették sorrendbe, mely alapján kiderül, hogy békesség és biztonság tekintetében hol a legjobb élni. A teljes lista a lenti linken érhető el, itt kiemelve az első 84 országot mutatjuk.

Nagyításhoz klikk a képre!

A világ legbékésebb országa 2019-ben - éppen úgy, ahogy az elmúlt tíz évben mindig - Izland, majd következik Új-Zéland, Ausztria és Portugália. Magyarország az előkelő 21. helyen végzett, amivel a világ egyik legbékésebb országának számít. A listát szemlélve érdekességként feltűnik, hogy régiós társunk, Csehország a rendkívül előkelő 7. helyen végzett, a többi régiós ország pedig a 20-30 pozíció között foglal helyet.

Jó néhány negatív meglepetés adódik ugyanakkor, ilyen például a világ két legnagyobb gazdaságának békétlensége, az USA 128. pozíciója és Kína 110. helyezése. De ugyancsak kilóg az európai pozitív képből Görögország - 65. hely - Franciaország - 60. hely - és az Egyesült Királyság - 45. hely.


Az eredeti elemzés itt és itt érhető el, egy rövid összefoglaló itt olvasható.


Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra