Tanulmányok, előadások

Már 9 európai ország állampapírja forog negatív hozammal, mi nem lehetünk köztük?

2019. július 12. 08:01:01
Míg nálunk 4,95 százalékos kötvényt vásárolhat a lakosság, a fejlett európai országokban mínuszba fordulnak a kötvényhozamok. Ausztria eközben 100 éves kötvényt bocsátott ki 1,2 százalékos kamattal.

Teljes őrület van a kötvénypiacokon: egyre több ország állampapírjait vásárolják meg negatív hozammal, vagyis úgy, hogy ha lejáratig megtartja a befektető a kötvényt, kamatokkal együtt kevesebbet kap érte tulajdonosa, mint amennyit fizetett érte - írja a Növekedés.hu elemzése.

Minderre racionális magyarázat nincs, bár a fő okot ismerjük: az Európai Központi Bank sok éve teljes összeomlás esetén alkalmazandó monetáris politikát folytat, miközben évekig komoly fellendülés zajlott, és ennek lendülete ugyan most csökkenőben van, a nemrég közzétett adatok szerint azonban az eurózóna munkanélkülisége 10 éves mélyponton van, a válság előtti szinteket is alulmúlja egyes országokban. Ehhez pedig nincs mit hozzátenni, ez minden, csak nem válság.

Az EKB arra hivatkozik, hogy az infláció nem akarja elérni a kitűzött 2 százalékos célt, csakhogy ennek rekord alacsony munkanélküliség esetén alig van jelentősége, hisz egyedül azért van egyáltalán szükség valamennyi inflációra, mert az 1929-33-as válság óta attól tartanak, hogy ha nincs infláció, könnyen kialakul az úgynevezett deflációs spirál, amely nagy munkanélküliséget hoz.

10 éves osztrák államkötvény hozama

10 éves osztrák államkötvény hozama

Eltelt azonban immár 90 év, és látszik, hogy más a helyzet, többek között épp a közel egy évszázad alatt lezajlott nem kis technikai és technológiai fejlődésnek, hatékonyság-növekedésnek, és a szolgáltató szektor térnyerésének, amely ma már a munkaerő legnagyobb részét foglalkoztatja.

Nézzük ezek után, mit is jelent ez az egyes esetekben, melyik ország kötvénye milyen hozammal forog, és hogy vajon Magyarország valahogy nem profitálhatna-e a hozaméhség áldásos hatásaiból? Nézzük az egyszerűség kedvéért a 10 éves hozamokat: Svájc esetében ez -0,65 százalékkal, majd a német kötvények jönnek -0,40 százalékkal. A többiek: Dánia, Hollandia, Ausztria, Finnország, Franciaország, Svédország és Belgium.

Ausztria meg is ragadta a lehetőséget, és 100 éves kötvényt bocsátott ki, mindössze 1,2 százalékos kamattal, és ezzel az államadósság hosszabb távon is fennálló részének finanszírozását megoldotta egy jó időre.

És itt merül fel a gondolat, hogy nem érdemes-e ezt akár nekünk is megtenni, valamilyen módon? Azt feltételezhetjük, hogy ha most a magyar állam 10 éves eurós kötvényt bocsátana ki, alig kéne rá kamatot fizetni, talán még fél százalékot sem. Hogy végül élünk-e a lehetőséggel, és egyáltalán, meddig tart ez az extrém piaci helyzet, az érdekes kérdés.


A Növekedés.hu elemzése teljes egészében itt olvasható.


Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra