Tanulmányok, előadások

Meddig tarthat még a pénzbőség?

2019. november 18. 08:00:01
A világ legnagyobb jegybankjai kamatcsökkentő, illetve az alacsony kamatokat fenntartó monetáris politikával próbálják elkerülni a gazdasági növekedés lassulását: a Fedtől és az Európai Központi Banktól kezdve a japán jegybankig. Úgy tűnik, egyelőre kitart a pénzbőség. Jegybanki körkép a Növekedés.hu elemzésében.

Az újabb krachtól való félelem már régebb óta ott van a levegőben, ezért a korábban várt szigorítás helyett tovább folytatódnak a jegybankok lazítási programjai. Érthető is az aggodalom, hiszen a világgazdaságban számos kedvezőtlen jel mutatkozik.

A globális folyamatokra egyre nagyobb hatással lévő kínai gazdaság lassul, az eurózóna pedig évek óta rendre gyengébb növekedési adatokat mutat, mint az Egyesült Államok. A hosszú ideje zajló és folyamatosan újabb és újabb fordulatokat vevő amerikai-kínai kereskedelmi háború sem sok jót ígér.

Az amerikai jegybanki alapkamat alakulása

Az OECD, az IMF, a Világbank és az Európai Bizottság idén egyaránt lefelé módosította a növekedésre vonatkozó prognózisokat, számunkra elsősorban az euróövezet mindössze egy százalék körüli növekedési kilátása jelenti a legnagyobb kockázatot.

Mindezek ismeretében nem teljesen érthetetlen a világ nagy jegybankjainak döntéssorozata, nevezetesen hogy a korábban várt és ígért szigorítás helyett újabb lazításra került és kerül sor (a fenti ábrán az amerikai jegybanki alapkamat alakulása követhető).


Az eredeti elemzés teljes egészében itt olvasható.


Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra