2018. október 17. 11:14

Még két év, és a megújuló energia lesz az olcsóbb

Az International Renewable Energy Agency (IRENA) számításai szerint 2020-ra a megújuló energia - elsősorban a nap- és szélenergia - előállítási költsége a töretlen technológiai fejlődésnek köszönhetően stabilan a fosszilis alá eshet.


A lenti ábra mutatja a megújuló energia előállítási költségét - 2016-os dollár/kWh -, szemléltetve a 2010 és 2017 közötti áralakulást. Az önköltség a vizsgált időszakban meredeken csökkent - lásd még korábbi cukkünket - a két legnagyobb kapacitásbővülést mutató szegmensben, azaz a napenergia - sárga színnel - és a szélenergia - szürkével - terén. Előbbi esetében az átlagköltség a 2010-es 36 cent/kWh szintről 2017-re 10 cent/kWh-ra, utóbbinál 8 centről 6 centre süllyedt.

 

Megújuló energia költsége

 

Az IRENA becslése szerint 2020-ra a napenergia globális átlagos előállítási költsége 6 cent/kWh, a szélenergia költsége 5 cent/kWh szintre ereszkedhet, ami már nem csak, hogy teljes mértékben versenyképes a fosszilis energia árával, de alul is múlhatja azt. A grafikonon szürke vízszintes sáv mutatja a fosszilis energiára jellemző átlagköltséget, ami 2017-ben 5 és 17 cent közötti szórást mutatott.

Az IRENA hangsúlyozza, hogy a belátható jövőben várt árcsökkenés három forrásból táplálkozik, segíti egyrészt a töretlen technológiai fejlődés, az egyre élesedő piaci verseny és a kivitelezők bővülő tapasztalata.


Az elemzéseket bemutató összefoglaló cikk itt érhető el.