Tanulmányok, előadások

Még valami, amiben Kína megelőzte a világot

2018. október 9. 08:00:01
A világ húsfogyasztása meredeken emelkedik, köszönhetően a gyorsan gazdagodó feltörekvő országoknak - elsősorban Kínának -, amely folyamat két szempontból is aggodalomra adhat okot: egyrészt az állattenyésztés meredek felfutása káros a környezetünkre, másrészt a túlzott húsfogyasztás komoly egészségügyi kockázatokat rejt az egyének számára.


A Journal of Science hasábjain publikált tanulmány a meredeken felfutó húsfogyasztás negatív környezeti és az egyének szintjén megjelenő egészségügyi kockázataira figyelmeztet. A lenti ábra - az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) adatai alapján - szemlélteti a húsfogyasztás emelkedését, millió tonnában kifejezve.

A fejlett országok és régiók - Európa, Észak-Amerika, világos kékkel és narancs színnel - inkább stagnálást, a feltörekvő országok azonban meredek emelkedést mutatnak, különös tekintettel Kínára, melynek húsfogyasztása bő három évtizeddel ezelőtt még eltörpült a fejlett országok mellett, ma pedig már toronymagas világelsőnek számít.

 

Húsfogyasztás alakulása (millió tonna)

 

Húsfogyasztás

 

A tanulmány készítői hangsúlyozzák, hogy a fejlett világ vélhetően túl van a húsfogyasztás csúcsán, és mivel ezek az országok a belátható jövőben nem számíthatnak a népesség jelentős bővülésére, így a hús iránti kereslet sem fog itt számottevően emelkedni. A feltörekvő világ azonban még hosszú évekig stabil keresletbővülést fog felmutatni, mind a népesség gyarapodásának, mind az egy főre jutó jövedelmek gyors emelkedésének köszönhetően.

És hogy miért annyira rossz az emelkedő húsfogyasztás? Egyrészt a növekvő állatállomány kiszorítja az erdőket. Másrészt a tanulmány szerint az üvegházhatású gázok mintegy 15 százalékáért az állattenyésztés felelős, és ha a soron következő évtizedek is olyan ütemű emelkedést hoznak a húsfogyasztásban, mint a mögöttünk állók, akkor ez a gázkibocsátás meredek emelkedését vetíti előre. Ezen túl az egyének számára is káros a túlzott húsfogyasztás, amely számos szív- és érrendszeri betegségért tehető felelőssé.


Az eredeti tanulmány itt érhető el, egy rövid összefoglaló itt olvasható.

 

Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra