Tanulmányok, előadások

Megbízunk a bíróságokban?

2019. január 14. 08:00:01
"Megbízhatónak találja az igazságszolgáltatási rendszer és a bíróságok működését?" - hangzik az OECD által feltett kérdés, melyre a legtöbb "igen" Norvégiában, a legkevesebb Ukrajnában született. Százból 46 magyar bízik az igazságszolgáltatásban, ami az országopk sorában a középmezőnyt jelenti.


Az OECD Government at a Glance a tag- és partnerországok közszolgáltatásairól közöl számtalan igen érdekes adatot és összehasonlítást, melyek közül most a lakosság igazságszolgáltatási rendszerbe vetett bizalmát emeljük ki. A felmérés eredménye a lenti ábrán látható - nagyításhoz klikk a képre -, összesen 46 tag- és partnerországra vonatkozóan, 2016-os adatgyűjtés alapján. A kutatásban országonként átlagosan ezer állampolgár vett részt.

 

Nagyításhoz klikk a képre!

 

A leginkább, mindösszesen 82 százalékos arány mellett a norvégok és a dánok bíznak az igazságszolgáltatásban, míg a legkevesebb igen Ukrajnában és Chilében - 11 és 15 százalék - született a fenti kérdésre. Szembetűnő az indiai polgárok erős bizalma az igazságszolgáltatási rendszerben - 81 százalék -, az USA jelentős lemaradása a nyugat-európai értékektől - 43 százalék - és a dél-európai országok lakosainak bizalmatlansága. Utóbbi csoporton belül az olaszok mindössze 24 százaléka, a portugálok 39 százaléka, a spanyolok és görögök 42 százaléka bízik az igazságszolgáltatásban és a bíróságokban.

Magyarországon a fenti kérdésre a megkérdezettek 46 százaléka válaszolt igennel, ami nem mutat számottevő eltérést a régiós adatokhoz, azaz a szlovák 38 százalékos, a lengyel 49 százalékos vagy a cseh 53 százalékos rátákhoz mérten.

Az OECD tanulmánya hangsúlyozza, hogy miután az állampolgároknak csupán egy viszonylag kis százaléka rendelkezik személyes tapasztalattal a bíróságok munkájáról, így a véleményeket nagymértékben befolyásolja a média, az általános társadalmi hangulat és elégedettség, valamint a rokoni, baráti esetek történetei.


Az OECD tanulmánya itt olvasható teljes terjedelemben, a vonatkozó rész a 233. oldalon található.

 

Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra