Tanulmányok, előadások

Megengedhetek magamnak egy egyhetes nyaralást?

2019. augusztus 2. 10:16:51
Az Eurostat összeállított egy érdekes kimutatást arról, hogy az egyes európai országok lakosai megengedhetnek-e maguknak egy legalább egyhetes nyaralást évente. A legjobban a svédek, a legrosszabbul a románok állnak ebben a tekintetben.


A lenti ábra mutatja a felmérés eredményét, vagyis azt, hogy a 16 év feletti lakosság hány százaléka nem engedhetett meg magának 2018-ban egy legalább egyhetes nyaralást az otthonától távol. A legmagasabb az arány Romániában, 58,9 százalékkal, majd következnek a horvátok 51,3 százalékkal és a görögök 51 százalékkal. Magyarország Szlovákiával holtversenyben, 43 százalékos aránnyal szerepel a rangsorban. Az EU-átlag 28,3 százalék.

 

Nagyításhoz klikk a képre!

 

A legjobb a helyzetben a svédek vannak, ott a lakosság mindössze 9,7 százaléka nem engedheti meg magának az évente legalább egyszeri nyaralást. A kimutatást szemlélve két meglepetés is adódik, egyrészt a fejlett országokhoz mérten rendkívül magas olasz arány, 43,7 százalékkal, illetve a régiónktól elszakadó, a nyugat-európai értékeket hozó 20,7 százalékos cseh érték.

Érdemes még egy pillantást vetni az elmúlt évek tendenciájára, melyből látszik, hogy Görögország kivételével jelentősen javultak az arányszámok. Magyarországon például 2013-ban még a lakosság 67 százaléka nem engedhetett meg magának egy nyaralást, aminél most már sokkal kedvezőbb a helyzet.


Az eredeti elemzés itt érhető el, a részletes statisztika itt tekinthető meg.


Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra