Tanulmányok, előadások

Megengedhetjük magunknak a jól fűtött otthont?

2020. január 7. 12:37:07
Az Európai Unióban a lakosság 7,3 százaléka nem engedheti meg magának, hogy megfelelően felfűtse az otthonát. Magyarországon ez az arány az átlagnál jobb, 6,1 százalék.


Az Eurostat felmérése arra a kérdésre keresi a választ - az adatok 2018-ból származnak -, hogy az egyes országok lakosai megengedhetik-e maguknak, hogy igényeiknek megfelelően meleget tartsanak az otthonukban. Az EU-ban a lakosság 7,3 százaléka nem engedheti meg magának a meleg otthont, amely arány 2012-ben érte el a maximumát 10,8 százalékkal, azóta kitartóan csökken.

 

Megengedhetjük magunknak a jól fűtött otthont?

 

A legtöbben - 34 százalék - Bulgáriában kénytelen rosszul fűtött otthonokban lakni, majd következik Litvánia 28 százalékkal és Görögország 23 százalékkal. A legkedvezőbb a helyzet Ausztriában, Finnországban és Luxemburgban, 2 százalék körüli arányokkal.

Magyarországon hasonló tendencia rajzolódik ki, mint a kontinens egészén, hazánkban is 2012-ben mérték a mélypontot a statisztikusok, akkor a lakosság 15 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nem engedheti meg magának a megfelelő fűtést. Azóta meredek javulás figyelhető meg, ma a magyarok 6,1 százaléka él nem megfelelőn fűtött otthonokban.


Az eredeti elemzés itt érhető el, a részletes statisztika itt tekinthető meg.


Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra