Tanulmányok, előadások

Megérte belépni az EU-ba?

2017. november 20. 09:49:01
Nagyon nem mindegy, hogy ezt a kérdést egy ír vagy egy olasz állampolgárnak tesszük fel, előbbi jó eséllyel elégedetten, utóbbi bosszúsan nyilatkozna. Az Európai Parlament készített egy érdekes felmérést az EU-val kapcsolatos elégedettségről, melyen igencsak szélsőséges eredmények születtek.

A felmérés egyik legizgalmasabb kérdése természetesen az, hogy összességében megérte-e belépni az EU-ba (elsősorban természetesen anyagilag/pénzügyileg). A lenti ábra - melyet a Statista állított össze a felmérés alapján - kiválóan jelzi, hogy miközben az írek, a máltaiak és a litvánok igencsak elégedettek az EU-s csatlakozással, addig az olaszoknak mindössze 39 százaléka érzi úgy, hogy megérte tagjává válni az európai közösségnek.

Az ábra alsó felében helyet foglaló országokat a 2008/09-es pénzügyi és az utána következő reálgazdasági válság, valamint a közelmúlt migrációs válsága tehette pesszimistává, míg az optimizmus oka - az ábra felső részében - egyértelműen a gyors gazdasági növekedés lehet. Magyarország a felmérésben a középmezőnyben végzett, a magyar válaszadók mintegy 72 százaléka gondolja úgy, hogy megérte belépni az Európai Unióba.


Az Állami Számvevőszék egyébként 2015 szeptemberében közzétett tanulmányában átfogóan bemutatta a Magyarország részére különböző jogcímeken és céllal juttatott uniós források és az uniós tagsággal járó befizetések pénzügyi egyenlegét és gazdasági hatását. Az ÁSZ elemzése rávilágított, hogy Magyarország számára az európai uniós tagság nettó pénzügyi mérlege egyértelműen előnyösen alakult, és ez a tagság első évei után tovább erősödött.


Az eredeti elemzés itt és itt érhető el, egy rövid összefoglaló itt olvasható. Az ÁSZ tanulmányáról pedig itt olvashat részletesen.

Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra