2013. október 24. 9:40

Megtakarítás és implicit adósság a nyugdíjrendszerekben

Az utóbbi években folyamatosan zajlik a folyó finanszírozású nyugdíjrendszer átalakítása körüli szakmai vita. Jelen tanulmányban Szüle Borbála, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi docense a demográfiai hatásokat is figyelembe vevő modellben a folyó finanszírozású nyugdíjrendszerek két fajtáját (a névleges egyéni számlákat alkalmazó és nem alkalmazó rendszert) hasonlítja össze két szempont (nyugdíjrendszerbeli megtakarítások és implicit adósságok) alapján. (Pénzügyi Szemle 2013/3)

Szüle Borbála

Az elmúlt néhány évben a nyugdíjrendszerek átalakítása számos országban szakmai viták középpontjába került. Ennek egyik oka, hogy egyes demográfiai tendenciák, mint például a népességcsökkenés és a várható élettartam emelkedése, könnyen okozhat nyugdíjfinanszírozási problémákat.

A tanulmányban található egyik eredmény szerint a bevételek és kiadások egyezésekor mindkét vizsgált nyugdíjrendszerben teljesül, hogy kisebb népességnövekedési ütem és ezzel egyidejűleg magasabb várható élettartam esetén a nyugdíjrendszerbeli megtakarítási arány kisebb, míg az implicit adósságra gyakorolt hatás nem egyértelmű.

Egy másik eredmény szerint kisebb tőkepiaci hozam mellett egyidejűleg nagyobb lehet az implicit adósság és a megtakarítási arány értéke is mindkét nyugdíjrendszerben. Az eredmények a demográfiai változások nyugdíjrendszerre gyakorolt hatásának összetettségét is kiemelik.

...

A teljes tanulmány itt olvasható, a Pénzügyi Szemle legújabb száma itt érhető el.

Szüle Borbála a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi docense