Tanulmányok, előadások

Megújuló energia: Norvégia az élen, Magyarországnak erősítenie kell

2018. január 31. 09:56:59
A legnagyobb környezetszennyezőnek számító Kína és a párizsi klímaegyezményt felmondó Egyesült Államok termelik a legtöbb megújuló energiát, ám a teljes energiafogyasztásukban még mindig nagyon alacsony a zöld energia aránya. Ezen a területen Norvégia áll a legjobban: a teljes energiafogyasztásának kétharmadát már megújuló energiából fedezi.

A legtöbb pénzt a világ leginkább környezetszennyező országa, Kína költi a megújuló energia előállítására, ma már az ázsiai nagyhatalom állítja elő a legtöbb zöld energiát. Ugyanakkor az ipar méretéhez képest ez még mindig nagyon alacsony aránynak felel meg: Kína összes energiafogyasztásának csak 11,4 százaléka származik megújuló energiaforrásokból, igaz, ez az arány az Egyesült Államokban mindössze 6,3 százalék a Világbank adatai szerint.

A zöld energia termelésében és felhasználásában arányaiban Norvégia, Kanada, Svédország és Ausztria áll az élen, ha a lakosság és az ipar méretét nézzük. Ezen országok mindegyike az összes energiafogyasztásának hozzávetőleg 30 százalékát már a megújuló energiaforrásokból szerzi be.

Magyarországon a megújuló energia az összes energiafogyasztásban 7-8 százalékot tesz ki, az Európai Unió elvárásai szerint 2020-ra ennek az aránynak meg kell duplázódnia. Hazánkban a biomassza adja a megújuló erőforrások több mint felét a KSH adatai szerint.


A teljes cikket a Növekedés.hu oldalon, ide kattintva olvashatja.

Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra