Tanulmányok, előadások

Mely országokban a legegyenlőbbek a nők?

2018. december 21. 11:49:23
A női egyenlőség megvalósulását vizsgálta jelentésében a World Economic Forum, melyből kiderül, hogy a legegyenlőbbek az izlandi, norvég és svéd hölgyek. Nicaragua meglepetésre az ötödik a 149 országot vizsgáló listán, míg Magyarország a 102.


A World Economic Forum a The Global Gender Gap Report 2018 jelentésében a világ 149 országára vonatkozóan vizsgálja a nők egyenlőségét négy részindexen keresztül: gazdasági részvétel és egyenlőség, oktatási rendszerben meglévő lehetőségek, egészség, és politikai szerepvállalás. Ezek alapján a lélekszámmal súlyozott globális átlag 68 százalék, vagyis egy átlagos földlakó hölgy egy átlagos férfi lehetőségeinek - gazdasági, politikai, oktatási és egészségügyi tekintetben - mintegy 68 százalékával bír.

A 2017-ben vizsgált 144 ország közül 89 ország a női egyenlőség felé mozdult el, míg 55-en távolodtak tőle. A World Economic Forum szakemberei azt is kiszámolták, hogy ha a mostani ütemben válnak egyenlőbbé a hölgyek, akkor a teljes egyenlőség 108 év múlva fog bekövetkezni.

 

Női egyenlőség

 

A fenti ábrán a TOP10 ország látható, az élen a skandináv államokkal, majd következik a meglepetés Nicaragua és Ruanda. Fontos hangsúlyozni, hogy a jelentés nem aszerint rangsorolja az országokat, hogy hol a legjobb abszolút értékben élni nőként, hanem azt, hogy hol a legkisebb a különbség a lehetőségek tekintetében nők és férfiak között.

Számos meglepetés adódik a listán, szemet szúr például Namíbia tizedik helye, a közvetlenül Mexikó után következő USA 51. pozíciója, vagy épp Magyarország 102. helyezése. Magyarország a négy részindex közül a gazdasági lehetőségek tekintetében a 68., az oktatás terén a 66., az egészségügyben a 42., míg a politikai lehetőségek tekintetében a 142.

Globálisan világosan kirajzolódik az az örömteli trend hogy az egészségügy területén jelentkező egyenlőség gyakorlatilag megvalósult, a tanulás és oktatás terén is nagyon kicsi a nők és a férfiak lehetőségei közötti különbség, ahol ugyanakkor jelentős versenyhátrányból indulnak a hölgyek, az a gazdasági és még inkább a politikai élet. Ha egy hölgy vezető beosztású menedzser vagy politikus szeretne lenni, akkor a teljes egyenlőségre legalább 100, de inkább 200 évet várnia kell.


Az eredeti elemzés itt érhető el, egy rövid összefoglaló itt olvasható.

 

Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra