Tanulmányok, előadások

Melyik az a két európai ország, ahol a lakosság 60 százalékának a semminél is kevesebbje van?

2018. augusztus 2. 10:05:01
Az OECD az Inequalities in household wealth across OECD countries című tanulmányában megvizsgálta, hogy az egyes országokban mennyire egyenlőtlen a nettó - azaz a hitelekkel csökkentett - vagyon eloszlása. A legegyenlőtlenebb az USA, míg a holland és dán társadalom alsó 60 százalékának negatív a vagyona.


A lenti ábra az elemzés egyik érdekes részletét mutatja, világos kék színnel látható, hogy a társadalom alsó 60 százaléka a teljes nettó vagyon hány százalékát birtokolja, míg a sötét kék szín azt szemlélteti, hogy mekkora a felső 10 százalék részaránya.

Mint azt a hasonló tartalmú elemzésekből már megszokhattuk, a legegyenlőtlenebbnek járó pozíciót ismét az USA szerezte meg, ahol a legvagyonosabb 10 százalék a teljes nettó vagyon 79 százalékát, míg a társadalom alsó 60 százaléka mindössze a vagyon 2 százalékát birtokolja. Ez a 2 százalék annyira kevés, hogy elsőre talán számítási hibának tűnhet, a képet ugyanakkor jelentősen torzítják a hitelek. A tanulmány ugyanis végig nettó vagyonnal számol, azaz hiába rendelkezik valaki egy saját ingatlannal, ha azt az ingatlan értékének megfelelő hitel terheli, akkor a számítás szerint ennek az illetőnek 0 a teljes vagyona, vagyis statisztikailag semmije sincs.

 

 

Még rosszabbul néz ki a helyzet Hollandiában és Dániában, ahol az alsó 60 százalékának egyenesen negatív a vagyona a jelentős hitelállományok miatt. Magyarország vagyoni egyenlőtlenség szempontjából az átlagnál jobb pozícióban van, hazánkban a társadalom alsó 60 százaléka a nettó vagyon 15, míg a felső 10 százalék a vagyon 48 százalékát birtokolja.

A legegyenlőbb a szlovák eloszlás, ahol sorrendben 26 és 34 százalék a két vizsgált csoport részaránya.


Az eredeti elemzés itt olvasható, a vonatkozó részt a 2.1. számú ábra mutatja a tanulmány 15. oldalán.

 

Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra