Tanulmányok, előadások

Mennyi az annyi? - 20 000 milliárd dollár egy képen

2019. március 25. 08:00:01
Az amerikai államadósság 20 000 milliárd dollár fölé lendülése sokakat megijesztett, de vajon hogyan képzelhetünk el egy ekkora mennyiség pénzt átlagemberként? Mekkora lenne a pénzhegy, ha mondjuk százdollárosokból kiraknánk? Az alábbi sorozat erre a kérdésre ad választ.


A pénzügyi, gazdasági hírekben gyakran hallunk olyan léptékű számokat és összegeket, melyeket nehéz a mindennapokhoz szokott agyunkkal értelmezni. Hogyan érhet például egyetlen vállalat, az Apple közel 1000 milliárd dollárt, azaz 250 000 milliárd forintot? Mennyi ez egyáltalán? Vagy hogyan képzelnénk el a 2008-as válságot követő, több ezermilliárd dolláros pénzügyi mentőcsomagokat, esetleg a Lehman Brothers csődje után a tőzsén napok alatt semmivé vált, ugyancsak száz- vagy ezermilliárdokban mérhető vagyonokat.

 

Nagyításhoz klikk a képre!

 

A demonocracy.info most egy szemléletes sorozattal siet a segítségünkre, melynek során a 20 000 milliárd dolláros amerikai államadósság méretét mutatja be könnyen feldolgozható módon. Vajon mekkora lenne a pénztorony, ha százdollárosokból kiraknánk? Akkora, mint egy kamion? Vagy mint egy repülő? Esetleg akkora, mint az amerikai Fehér Ház, vagy a New York-i Szabadság-szobor ?


Az eredeti sorozat itt érhető el.

 

Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra