Tanulmányok, előadások

Mennyi időt töltünk kórházban? - Magyarország az élen

2020. január 15. 08:00:01
Mindig figyelemre méltó, ha Magyarország egy európai összehasonlítás során kiugró értéket produkál, ez történt most is, amikor az Eurostat azt vette górcső alá, hogy átlagosan milyen hosszúra nyúlik egy kórházi tartózkodás a kontinensen.


Az eredmények a lenti ábrán láthatóak - az adatok 2017-esek - és igencsak széles skálán mozognak. Az átlagos kórházi tartózkodás Magyarországon a leghosszabb, 9,8 nappal, a legrövidebb pedig Hollandiában 4,5 nappal. A régiónkban is vegyes a kép, Csehországban az átlagos érték 9,6 nap, ezzel szemben Lengyelországban 7,1 nap, Szlovákiában pedig 7,4 nap.

 

Nagyításhoz klikk a képre!

 

A táblázatot szemlélve következtetésként levonható, hogy a rövidebb kórházi ellátások többnyire Nyugat-Európára jellemzőek, de egyértelmű nyugat-keleti szétválás nem figyelhető meg. A közepes, illetve a hosszabb tartózkodások között pedig éppúgy megtalálhatók a nyugati, mint a keleti országok.

Az Eurostat nem vizsgálta az eltérések okait és egy egyes egészségügyi rendszerek sajátosságait, így az eredményekről sem fogalmazott meg sem véleményt, sem ajánlásokat az egyes országokra vonatkozóan.


Az eredeti adatforrás ide kattintva érhető el.


Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra