Tanulmányok, előadások

Mennyire családbarát Magyarország?

2019. június 14. 10:38:06
Az UNICEF egy érdekes tanulmányban vizsgálta meg, hogy a világ 41 gazdag országa mennyire számít családbarátnak. Magyarország is szerepelt a felmérésben, méghozzá a régiónkban az első helyen, összességében a 17. pozícióban végezve.


A felmérés a "Mennyire családbarát az adott ország" kérdésre fókuszálva négy részindex és ezek összesítése alapján rangsorolta az országokat, 2016-os adatokra építve. A négy részindex a következő volt: fizetett szülési szabadság az anyák számára - lásd a lenti ábrán -, szülési szabadság az apák számára, a 3 év alatti gyermekek részvétele az oktatási rendszerben, a 3-6 évesek részvétele az oktatási rendszerben. Fontos hangsúlyozni, hogy a családpolitika más, Magyarországon bevezetett elemét - lakástámogatás, családbarát adózási rendszer, autóvásárlási támogatás - a tanulmány nem vizsgálta, így a rangsor csakis a fenti négy részindex alapján részült.

 

Fizetett anyasági szabadság (hét)

 

A leginkább családbarát ország a felmérés alapján Svédország, majd következett Norvégia, Izland és Észtország. Magyarország a legcsaládbarátabb régiós országként összességében a 17. helyezést érte el. Hazánk a második leggálánsabb az anyák szülési szabadsága tekintetében, egy hetet biztosít ugyanakkor mindössze az apák számára, és ugyancsak alacsony - 16 százalékos - a 0-3 évesek részvétele az oktatási - bölcsődei, óvodai - rendszerben. A 3-6 évesek részvételének tekintetében a középmezőnyben végeztünk. A tanulmány Magyarország számára azt javasolja, hogy biztosítson hosszabb szülés utáni fizetett szabadságot az apák számára, és próbálja meg emelni a 0-3 évesek részvételi arányát a bölcsődei/óvodai rendszerben.

A felmérés több igen érdekes részletet tartalmaz, ezek közül csak ízelítőnek álljon itt néhány: az USA az egyetlen a vizsgált országok közül, amely nem biztosít fizetett sülési szabadságot az anyák számára. Japán az apák számára 30 hetes fizetett szülési szabadságot biztosít, de ezt az apák mindössze 5 százaléka veszi igénybe. Szlovákiában a 0-3 évesek részvétele az oktatási rendszerben 1 százalékos, míg a listavezető Dániában 70 százalékos.


Az eredeti felmérés itt érhető el.


Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra