Tanulmányok, előadások

Mennyire fenntartható a világgazdaság növekedése?

2019. április 9. 11:20:24
Ha a GDP alakulására tekintünk azt láthatjuk, hogy a világgazdaság fejlődése töretlen. De vajon mennyire fenntartható ez a fellendülés? Az ENSZ jelentése erre a kérdésre ad választ.


Nem elég szimplán csak növekedni és gazdagodni, arra is figyelni kell, hogy mindezt fenntartható módon tegyük. Nem csak pénzügyileg, de szociális, környezeti, egészségügyi és még sok más szempontból is. Korábbi cikkünkben bemutattuk a World Economic Forum IDI-indexét, mely az inkluzív, azaz fenntartható növekedés egyik mérőszáma, most áttekintjük az ENSZ Inclusive Wealth Report 2018 kiadványát, melyben ugyancsak a GDP alternatívájaként mutatnak be egy, a fenntartható növekedést mérő mutatószámot.

Az inkluzív jólétet az Inclusive wealth (IW) index három részindex összegeként méri, ezek a megtermelt tőkejavak, a humántőke és a természeti tőke. A klasszikus gazdasági mutatók - élükön a GDP-vel - többnyire az elsőre koncentrálnak, vagyis a pénzben könnyen és gyorsan mérhető termelt és szolgáltatásként nyújtott javakra, az ENSZ azonban igyekezett a nehezebben mérhető vagyonra is hangsúlyt helyezni. A lenti ábra mutatja az IW index és a részindexei alakulását 1992 és 2014 között. Az ábrán hat grafikon látható, ezek az egy főre jutó GDP alakulása, PC jelöléssel a megtermelt tőke, NC a természeti tőke, HC a humántőke, IW az Inclusive wealth index és IW per capita az egy főre jutó IW.

 

Inkluzív növekedés

 

Jól látható, hogy miközben a termelt tőke és a GDP masszív emelkedést mutatott a vizsgált időszakban, addig a humántőke már jóval lassabban, közel 30 százalékkal bővült, miközben az egy főre jutó természeti tőke értéke több mint 30 százalékkal zsugorodott. Az összesített IW index értéke a vizsgált 25 év alatt minimális mértékben, mindössze 7-8 százalékos mértékben emelkedett, ami világosan jelzi, hogy bár a GDP és a főbb gazdasági mutatószámok a világgazdaság töretlen erősödését mutatják, a háttérben fenntarthatatlan folyamatok is zajlanak.


Az eredeti elemzés itt érhető el, egy rövid összefoglaló itt olvasható.

 

Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra