Tanulmányok, előadások

Mennyire tiszteljük a tanárokat?

2018. december 31. 08:07:01
Egyértelmű összefüggés mutatható ki egy ország versenyképessége és humántőkéje között, mint ahogyan ugyancsak szoros együttmozgás jellemző a humántőke alakulása és a tanárok társadalmi státusza között. A kérdés az, vajon hol milyen mértékű tisztelet övezi a tanárokat, a tanári pályát.


A Varkey Foundation készített egy részletes felmérést arról, hogy az egyes országokban milyen a tanári pálya és a tanárok társadalmi elismertsége. Összesen 35 országban kerestek fel egyenként több, mint 1000 válaszadót, és tettek fel kérdéseket a tanári hivatással kapcsolatosan. A válaszok alapján a tanári pálya felé megnyilvánuló társadalmi tiszteletet és megbecsülést országonként egy 0 és 100 közötti skálán számszerűsítették. Az eredmények a lenti ábrán láthatók.

 

Mennyire tiszteljük a tanárokat?

 

A legmagasabb tisztelet Kínában és Malajziában illeti meg a tanárokat, a legalacsonyabb pedig Brazíliában és Izraelben. A 35 ország sorában Magyarország a tanári pályát kevésbé tisztelők között kap helyet, közvetlenül Argentína és Csehország után. Az eredményeket vizsgálva szemet szúr, hogy a lista élén - Oroszországgal kiegészülve - távol-keleti országok helyezkednek el, miközben Nyugat-Európában a tanári pálya státusza jóval alacsonyabb. Érdekes még a nyugati országok között viszonylag elől lévő, a tanári reálbérek folyamatos lemorzsolódásáról cikkező Egyesült Államok helyzete és a világ egyik leginnovatívabb gazdaságával rendelkező Izrael utolsó előtti pozíciója.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy egyértelmű összefüggés mutatható ki a tanári szakma státusza és a tanárok felé megnyilvánuló tisztelet, valamint a diákok tanulmányi eredményei között, amit praktikusan a PISA-teszteken elért eredményekkel számszerűsítettek. A tanulmány készítői ezek alapján hangsúlyozzák, hogy ha egy ország szeretné, hogy diákjai jobb tanulmányi eredményeket érjenek el, akkor első lépésként érdemes erősíteniük a tanári pálya társadalmi elismertségét és növelni a tanárok felé megnyilvánuló tisztelet mértékét.


A tanulmány itt érhető el.

 

Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra