Tanulmányok, előadások

Mennyit visz el a fizetésünkből a gyermeknevelés? - A magyar állam nagyvonalú

2019. április 24. 13:26:16
Nem is gondolnánk, hogy az egyes államok mennyire különböző mértékben támogatják a gyermeknevelést. Vannak országok, ahol szinte mindent fizet az állam, van, ahol a kétgyemekes párok fizetésének harmada elmegy a gyerekekkel kapcsolatos költségekre. Magyarország a gáláns államok közé tartozik.


A lenti ábra százalékos arányban mutatja, hogy a két - 2 illetve 3 éves - gyermeket nevelő párok fizetésének hány százalékát emésztik fel a gyermeknevelés költségei úgy, hogy minden egyes, az állam által biztosított támogatási lehetőséget igénybe vesznek, értve ez alatt a közvetlen támogatásokat, adókedvezményeket, óvodai és bölcsődei ellátást. A kalkulációban mindkét szülő dolgozik, egyikük az átlagbért, másikuk az átlagbér 67 százalékát keresi.

 

Nagyításhoz klikk a képre!

 

Új-Zélandon a példában szereplő párok fizetésének több, mint 35 százalékát elviszi a gyermeknevelés, miközben az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban sem sokkal kevesebb, 32-35 százalékos arány adódik. Meglepően magas még a 20 százalék körüli szlovák adat, miközben az EU-átlag 10 százalék körül adódik. A cseh adat ezzel szemben mindössze 1,6 százalékos, az osztrák közel 3,0, az észt 3,5 százalék.

Magyarországon a példabeli szülői pár fizetésének mindössze 4 százalékából kell a gyermeknevelést finanszíroznia, a többit az állam állja.


Az eredeti számítás itt érhető el, egy összefoglaló itt olvasható.


Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra