Tanulmányok, előadások

Mi áll a lengyel gazdasági csoda hátterében?

2019. október 18. 08:00:01
Már 27 éve rendületlenül növekszik a lengyel gazdaság, Varsó eközben el tudta kerülni a közepes fejlettség csapdáját és a túlzott függést a külföldi működőtőkétől. Most le akarják zárni az olcsó munkaerő korát a minimálbér 80 százalékos emelésével. Íme a lengyel gazdasági csoda háttere. A Növekedés.hu elemzése.

Messzire kell visszatekinteni annak, aki meg akarja magyarázni a lengyel gazdasági csoda mibenlétét, vagy legalábbis a folyamatos növekedés okát. Európában talán egyetlen országként a lengyelek mondhatták el magukról 2008 után, hogy nem kellett recessziót elszenvedniük a pénzügyi és gazdasági világválság nyomán.

Ez elsősorban annak volt köszönhető, hogy az Európában általános megszorítások helyett az állam élénkítette a gazdaságot, elsősorban infrastrukturális, építőipari megrendeléseken (út- és vasútépítéseken) keresztül.

Emellett az erős belső fogyasztás tartotta a lelket a lengyel gazdaságban az export csökkenése idején is. Az európai visszaesés idején Varsó állami élénkítőprogramokat is megengedhetett magának, hiszen hazánkhoz képest kifejezetten alacsony volt az eladósodottság az országban. Az államadósság szintje még a legnehezebb időkben a a GDP 60 százaléka aladt maradt, tavaly év végére pedig sikerült a 48 százalékra csökkenteni.

Mi áll a lengyel gazdasági csoda hátterében?

Szintén segítette a gazdaságot, hogy - a folyamatosan emelkedő külföldi működőtőke (FDI) beáramlás - mellett hozzávetőlegesen harmadával leértékelték a zlotyt, és ennek hatására gyorsan javult az ország kereskedelmi mérlege. Erre az alapra lehetett aztán ráépíteni a további gazdasági fejlődést.

Vagyis amíg más országokban a gazdaság komolyan megsínylette a 2007-2008-as összeomlást, a lengyelek igen kis veszteségekkel vészelték át ezt az időszakot.


A teljes elemzés a Növekedés.hu oldalon, ide kattintva olvasható.


Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra