Tanulmányok, előadások

Miért Magyarországon a legkevesebb a dollármilliárdos a régióban?

2020. október 16. 08:00:01
A világ leggazdagabb embereiről sokszor szó esik, azonban ennél érdekesebb kérdés lehet, hogy térségünk országaiban kik a legvagyonosabbak, mennyire gazdagok, hány dollármilliárdos van, és mivel érték el sikerüket. A Növekedés.hu elemzése a régió milliárdosait összegzi, elöljáróban annyit, hogy magyar nem sok van közöttük.

Ha azt vizsgáljuk, hogy a régiós országokban hol a leggazdagabbak a milliárdosok, Ausztria és Csehország kerül az élre: Ausztria 9, Csehország 8 milliárdossal büszkélkedhet. Ausztria esetében indok, hogy sok évtizedes piacgazdaságről van szó, Csehország esetében elsősorban a privatizáció jellege említhető: nagyobb esélyt kaptak hazai vállalkozók, persze hozzá kell tenni, hogy sokszor nem tiszta úton zajlott az állami tulajdon magánosítása.

Miért Magyarországon a legkevesebb a dollár milliárdos a régióban?

Lengyelországnak 6 dollármilliárdosa van, itt részben az ország mérete, részben ugyancsak a privatizáció jellege említhető, hozzátéve, hogy a régióban messze a varsói tőzsde a legfejlettebb és legnagyobb presztízsű intézmény. Az idei tavaszi állapot szerint Romániában 2, Szlovákiában és nálunk 1-1 olyan ember van, akinek vagyona meghaladja az egymilliárd dollárt.


A Növekedés.hu elemzése teljes egészében itt olvasható.

Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra