2016. október 06. 12:28

Mihez kezdenénk, ha 100 évig élnénk?

Ha a jellemző trend kitart, akkor a mai újszülöttek már 100 évig élhetnek, ami alapjaiban rengetheti meg a jellemző rendszereket: fel kell készülni a 80 éves korig tartó munkavégzésre, az oktatási rendszerek átalakítására, az állami nyugdíjrendszerek reformjára és az öngondoskodó nyugdíj-előtakarékosság erősítésére.


A fejlett gazdaságokban ma 80 év körül van a születéskori várható élettartam. Harminc évvel ezelőtt ez a szám még 74 év volt átlagosan, hatvan éve 66 év, míg egy évszázada még csupán 54 év. A várható élettartam az elmúlt mintegy két évszázadban évtizedenként több mint két évvel emelkedett, amely tendencia - ahogyan a lenti grafikonon látszik - stabil, vagyis egyelőre nincsenek látványos jelei a lassulásnak - mutat rá Lynda Gratton és Andrew Scott, a London Business School kutatója.

Ha a statisztikusoknak igazuk lesz, és a trend kitart, akkor a mai újszülöttek - akik egy fejlett országban látják meg a napvilágot - számára a várható élettartam már nem a ma hivatalos 80 év, hanem sokkal inkább 100 év. Elsőre mindez hihetetlennek tűnik, és az ember azt várná, hogy a trend lassul, az emberi szervezet pedig alkalmatlan arra, hogy 100 évig vagy annál is tovább működjön, a kutatók azonban hangsúlyozzák: az orvostudomány olyan ütemben fejlődik, hogy ami ma még hihetetlennek tűnik, az 50-100 év múlva gyerekjáték lesz.

Forrás: http://www.100yearlife.com/the-challenge/

 

A ma még megoldhatatlan problémának tekinthető Alzheimer, rákbetegségek, vagy a cukorbetegség egy évszázad múlva gond nélkül gyógyíthatók lesznek, nem is beszélve az őssejtprogramokról, géntechnológiáról, szervátültetésekről és azokról a gyógymódokról, melyek ma még inkább csak a mozivásznon köszönnek vissza...

Kész tényként nem kezelhetjük, hogy a ma született gyermekek várható élettartama 100 év, érdemes ugyanakkor ezt a forgatókönyvet valószínűnek kezelni és felkészülni rá. Ma ugyanis a fejlett világ a „dolgozzunk 65 éves korunkig, majd további 15 évig jöhet a nyugdíjas kor" forgatókönyv szerint működik, ez ugyanakkor alapjaiban fog összeomlani, ha valóban bejön a kutatók 100 éves előrejelzése.

Ha így lesz, akkor az oktatás, az egészségügy, a nyugdíjrendszerek mind-mind jelentős átalakításra szorulnak, a mai fiatalok ugyanis már 70-80 éves korukig fognak dolgozni, magukról fognak gondoskodni nyugdíjas éveikben, maguknak finanszírozzák az egészségügyi ellátást...


Az eredeti elemzés itt érhető el.