Tanulmányok, előadások

Mikorra valósulhat meg a nemek egyenlősége?

2019. december 20. 11:22:52
A nemek közti egyenlőség globálisan közel egy évszázad múlva fog megvalósulni, a gazdasági lehetőségek terén mért paritás több, mint 250 év múlva.


A World Economic Forum által publikált Global Gender Gap Report 2020 a nemek közti egyenlőtlenségeket vizsgálja, és arra a kérdésre keresi a választ, hogy mikorra valósulhat meg a nemek közti egyenlőség. Alapvetően négy területet kutatnak a statisztikusok a világ 153 országára vonatkozóan, a gazdasági részvételt és lehetőségeket, az oktatási rendszereket, az egyészséget és a politikai szerepvállalást.

Az eredmények átlaga alapján a fenti négy részterület összesítéseként a nemek egyenlősége 99,5 év múlva valósulhat meg, ami számottevő előrelépést jelent a 2018-ban mért 108 éves prognózishoz képest. Negatívum tehát a rendkívül magas szám, örömteli ugyanakkor, hogy a világ az egyenlőség felé halad, méghozzá gyors léptekkel.

A négy részindex terén igencsak eltérő kép rajzolódik elénk. Miközben az oktatás és egészség terén mintegy 12 év múlva érhető el a nemek közti egyenlőség, addig a politikai egyenlőségre még 95 évet, a gazdasági lehetőségek és szerepvállalás kiegyenlítődésére pedig 257 évet kell várni. Utóbbi részindex az egyetlen, ami romlást mutatott a legutóbbi felmérés óta, ami meglehetősen nehézzé teszi az egyenlőség elérésének becslését.

 

Mikorra valósulhat meg a nemek egyenlősége?

 

Ami az egyes országokat illeti, a fenti ábra mutatja a tízes élmezőnyt. Izland a legegyenlőbb, majd következik a norvég-finn-svéd trió, utánuk pedig a meglepetés Nicaragua. Kitűnik még az első tízből a kilencedik Ruanda és a 21 pozíciót javító, immáron a nyolcadik helyen szereplő Spanyolország. Magyarország a felmérésben a 105. helyen szerepel.


Az eredeti tanulmány itt érhető el, egy rövidítés itt olvasható.


Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra