2014. január 01. 7:30

Mindenki nyer az amerikai energiaforradalommal (Robert Skidelsky)

Az új technológiáknak köszönhetően - hidraulikus kőzetrepesztés, horizontális fúrás - az USA valóságos energiaforradalmat él át, amiből mindenki profitál, sőt, úgy tűnik megvan az a technológiai újítás, ami kivezetheti a világgazdaságot a válság utáni gödörből.

Robert Skidelsky, a Warwick University professzora hangsúlyozza, hogy minden tartós gazdasági fellendüléshez szükség van egy új technológiára, ami dollármilliárdos befektetéseket képes megmozgatni. Ez az új technológia az USA-ban adott, vagyis semmi akadálya nincs annak, hogy a palagáz forradalom tartós fellendülést biztosítson a következő években.

Az olcsó energiából profitál a lakosság - csökkenő rezsi -, az állam - új munkahelyek, növekvő adóbevételek -, az energiaipar, a kereskedelem, sőt szinte minden olyan iparág, amely energiát használ fel. Az új technológia és az ehhez kötődő beruházások a teljes amerikai gazdaságot felpezsdítik, ami végső soron a világgazdaságnak is lökést adhat. Robert Skidelsky optimista, szerinte el lehet felejteni az évtizedes stagnálásról szóló elméleteket.

Az eredeti elemzés itt olvasható.