Tanulmányok, előadások

Mit jelentene az európai minimálbér?

2019. szeptember 24. 08:00:01
Hónapok óta szó van az úgynevezett európai minimálbérről, amit a javaslat szerint az átlagbér 60 százalékában kellene meghatározni. Magyarországon ez bruttó 375 ezer forintos átlagbérrel számolva 225 ezer forint lenne. A Növekedés.hu elemzése.


Az európai minimálbér fogalma felkavarta a közvéleményt, hisz logikusan azt gondolnánk, hogy ez egy olyan összeg lenne, ami minden európai uniós dolgozót megillet, és közelebb áll a gazdagabb országok jelenlegi minimálbéréhez. Ez azonban természetesen nem lenne megvalósítható, hisz az Európai Unió országai gazdaságilag még mindig rendkívül eltérő fejlettségűek, annak ellenére, hogy a felzárkózés viszonylag jó ütemben zajlik. Még mindig óriási bér- (és ár)különbségek vannak, melyek csökkentése időigényes folyamat.

Ilyen értelemben az európai minimálbér fogalma kissé megtévesztő is, sokkal reálisabb lenne európai minimálbér-szabályozásról, vagy inkább uniós minimálbér-szabályozásról beszélni, hisz a felmerülő tervek nem egy adott összegről, vagy egy adott ország szintjéről szólnak, hanem arról, hogy a minimálbérnek milyen arányban kellene igazodnia az átlagbérhez minden egyes országban.

Észszerű arány

A javaslat szerint ezt az átlagbér 60 százalékában kellene meghatározni: így az minden országban arányos lenne a gazdasági fejlettséggel, viszont nem lennének kirívóan alacsony bérek egy-egy országban az átlaghoz képest. Jelenleg a minimálbér aránya az átlagbérhez képest 40-65 százalék között mozog az Unióban, így a javaslat nem is irreális, viszont van 6 olyan ország, amelyben nincs meghatározott mimimálbér.

Itthon nagyot kéne emelni

Nézzük meg, hogy mekkora lenne Magyarországon az uniós minimálbér. Nálunk a lineáris adózás miatt egyszerű a helyzet: elég a bruttó átlagbér szintjének 60 százalékával számolni. Nos, ez a KSH legutóbbi adatai szerint a közfoglalkoztatás figyelmen kívül hagyásával, bruttó 375 ezer forintos átlagbérrel számolva 225 ezer forint lenne, 6-7 százalékkal több, mint a jövőre tervezett garantált bérminimum összege.

Esetünkben tehát ez azt jelentené, hogy a ma 149, jövőre a tervek szerint 161 ezer forintos minimálbért 225 ezer forintra kellene emelni, ami még 40 százalék, a garantált bérminimum pedig vélhetően egy szintre kerülne a minimálbérrel, megszűnne a kettő közti különbség.

A garantált bérminimum majdnem rendben

A garantált bérminimum tehát kis eltéréssel már megfelel az európai minimálbér javaslatnak, a minimálbár azonban, amely lényegesen kevesebb embert érint, jóval alcsonyabb. Ennek megemelése ugyanakkor vélhetően nem okozna túl nagy megterhelést a munkaadóknak, viszont a gazdaság fehérítését segítené: az alkalmazottak nagy része már most is megkapja az ennek megfelelő nettó összeget (150 ezer forint), csak egy részét készpénzben, adózatlanul.


Az elemzés teljes egészében itt olvasható.


Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra