Tanulmányok, előadások

Mit mondanak azok, akik előre látták az előző válságot?

2018. szeptember 24. 12:45:32
Szinte napra pontosan egy évtizede robbant ki a Lehman Brothers összeomlásával induló pénzügyi válság, amely krízis közeledtét csak kevesen sejtették előre. Közülük négyen most elmondják, hogy mik a jelenlegi legnagyobb kockázatok, vagyis hogy a világgazdaság mely szegletéből pattanhat ki az újabb szikra.


Howard Gold, a MarketWatch újságírója olyan közgazdászokat keresett, akik részben előre látták a 2008-ban kirobbant pénzügyi válság előjeleit és figyelmeztettek is a kockázatokra - olyat, aki teljes egészében képes lett volna előre jelezni az akkori eseményeket, saját bevallása szerint nem talált - majd ezeket az urakat kérdezte a világgazdaság jelenlegi rizikófaktorairól. Négy szakemberrel - Gary Shilling, Jim Stack, Raghuram Rajan és John Mauldin - sikerült rövid interjút készítenie, akik egybehangzó véleményük szerint már készülnek a következő, és a nem is olyan távoli jövőben kirobbanó pénzügyi válságra.

Véleményük szerint a bajok forrása most az éveken keresztül extrém laza monetáris politika - nulla, sőt negatív kamatok és pénznyomtatás - miatt felfújódott adósságbuborék, amely egyértelműen megjelent a feltörekvő gazdaságokban - Törökország és Argentína a két leginkább érintett ország jelenleg -, a vállalati szektorban, és az Európai Unió egyes országaiban is. A feltörekvő országok ráadásul dollárban adósodtak el, ami így, hogy az amerikai jegybank kitartóan emeli az alapkamatot - lásd a lenti ábrát -, a dollár pedig erősödik, még sokkal fájóbb lehet.

 

Amerikai alapkamat alakulása

 

Amerikai alapkamat

 

Az EU-ban a szakemberek Olaszországot emelték ki, melynek adósságállománya a kamatok esetleges emelkedésével tarthatatlanná válhat, ami elvezethet oda, hogy az Európai Központi Banknak kelljen finanszírozni a dél-európai ország adósságait. Ha nem tenné, az az EU szétszakadásához vezetne, amely forgatókönyvet minden eszközzel igyekeznek majd elkerülni az öreg kontinens döntéshozói.

Arról ugyanakkor nem szóltak a megkérdezett közgazdászok, hogy egy következő válság kirobbanására mikor számítanak, abban ugyanakkor egyetértettek, hogy a világgazdaság jelenlegi legnagyobb kockázatára - azaz a felduzzadt adóssághegyekre - nincs békés, azaz válságmentes megoldás.


Az eredeti cikk itt olvasható.

 

Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra