2018. július 02. 12:18

Mit szeretnél, magasabb fizetést vagy több vagyont?

Az OECD készített egy érdekes tanulmányt, melynek egyik legfőbb következtetése az, hogy a tagországokban jellemzően sokkal egyenlőtlenebbül oszlik el a vagyon, mint a jövedelem.


A lenti ábra szemlélteti ezt a megállapítást, narancssárga színnel látható, hogy az adott országokban a társadalom legvagyonosabb 10 százaléka az összvagyon hány százalékát birtokolja, míg kékkel olvasható, hogy az összes jövedelem hány százalékát tudhatja magáénak a legmagasabb jövedelemmel bíró 10 százalék.

Jól látható, hogy a vagyon tekintetében sokkal nagyobb az egyenlőtlenség, mint a jövedelem terén. Az OECD átlagában a felső 10 százalék az összvagyon 52 százalékát birtokolja, míg az összes jövedelem 24 százalékával rendelkezik.

 

 

További érdekesség, hogy az egyes országok között a jövedelem tekintetében nincsenek markáns különbségek, a felső 10 százalék által megszerzett jövedelem 20 és 30 százalék között szóródik. Magyarország a maga 22 százalékával az átlagnál egyenlőbb jövedelem eloszlással rendelkezik.

Ezzel szemben a vagyon eloszlás terén óriásiak az eltérések, az USA-ban például a felső 10 százalék a vagyon 79 százaléka fölött rendelkezik, míg ugyanez az arány Szlovákiában csak 34 százalék. Magyarország ebben a tekintetben is egyenlőbb az OECD-átlagnál, mintegy 48 százalékos értékkel.


Az eredeti elemzés itt érhető el.