Tanulmányok, előadások

Munkanélküli vagy? És lehet hogy szegény is?

2018. március 1. 09:07:01
Az Európai Unióban minden második munkanélkülit fenyeget a szegénység, míg a dolgozó emberek közül csak minden tizediket. Ki hinné, hogy a szegénységi küszöb alá kerülés veszélye a német munkanélküliek körében a legmagasabb? Magyarország ebben a tekintetben a régió középmezőnyében kap helyet.


Az Eurostat publikált egy érdekes elemzést, melyből kiderül, hogy a munkanélküliek hány százalékát fenyegeti a szegénység, azaz rendelkezik kevesebb - transzferekkel, segélyekkel együtt számolt - jövedelemmel, mint a nemzeti medián jövedelem 60 százaléka. A lenti ábra mutatja az eredményeket, az EU-átlag 48,7 százalék, azaz az Európai Unióban a munkanélküliek közel felét fenyegeti a szegénység. A dolgozók esetében sokkal jobb, mindössze 9,6 százalékos az arány.

A statisztika 2016-os adatokat közöl, rossz hír, hogy tíz év alatt, vagyis 2006-hoz viszonyítva emelkedett a munkanélküliek szegénységi kockázata, akkor még csupán 41,5 százalékot mértek a szakemberek.

 

 

Meglepő módon Németország áll a lista élén, a német munkanélküliek több mint 70 százaléka rendelkezik kevesebb jövedelemmel, mint a német szegénységi küszöb. A németeket Litvánia és Lettország követi 60 illetve 55 százalékkal, míg a lista másik végén Finnország, Ciprus és Franciaország áll, kevesebb, mint 40 százalékos értékekkel. Magyarország 48,2 százalékkal hozza az EU átlagát, a régión belül hazánk Lengyelország és Szlovákia mögött, Románia és Csehország előtt kap helyet.


Az eredeti elemzés itt érhető el

 

Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra