Tanulmányok, előadások

Munkanélküliségbe taszítanak vagy gazdagabbá tesznek a robotok?

2018. november 28. 11:22:58
Korábbi elemzésünkben bemutattunk több tanulmányt, melyek arra figyelmeztettek, hogy a robotok elveszik az emberek munkáját, most szemlézünk két elemzést, melyek ennek pont az ellenkezőjét állítják: a mesterséges intelligencia dollár milliárdokkal gazdagítja az emberiséget úgy, hogy közben nem taszítanak munkanélküliségbe.

"A robotok elveszik a munkánkat" - ezzel a felütéssel számtalan elemzésben, tanulmányban és újságcikkben találkozhattunk az elmúlt években, egyelőre azonban úgy zajlik a negyedik ipari forradalom, hogy közben rekord szintre emelkedett a foglalkoztatottság, és nem a munkanélküliség, hanem a munkaerőhiány jelent problémát. Egyelőre úgy tűnik, hogy ha meg is szűntetnek munkahelyeket a technikai újítások, a gazdaságok ennél gyorsabb ütemben teremtenek újakat.

A lenti ábrán látható a PWC tanulmányából kiemelt ábra, amely bemutatja, hogy csak a mesterséges intelligenciának köszönhetően 2030-ban 14 százalékkal - közel 16 ezermilliárd dollárral - lesz magasabb a globális GDP, amely nyereség legnagyobb részben a munkaerő termelékenységének növekedéséből származik majd. Összességében a mesterséges intelligencia egymagában annyival járulhat majd hozzá a globális gazdasági teljesítményhez, mint Kína és India jelenlegi együttes GDP-je.

Nagyításhoz klikk a képre!

Egy másik elemzésben a Gartner kutatói hasonló növekedési ütemet számolnak. Kimutatják, hogy a mesterséges intelligencia üzleti értéke idén 1200 milliárd dollár lesz, ami robbanásszerű, közel 70 százalékos emelkedésnek felel meg 2017-hez mérten. A növekedési ütem hasonló felívelést mutat, 2022-re ez az üzleti érték már eléri a 3900 milliárd dollárt.


A PWC tanulmánya itt és itt olvasható, a Gartner elemzése itt érhető el.

Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra