Tanulmányok, előadások

Nagy pénz, nagy foci?

2018. július 5. 10:43:27
Kis pénz, kis foci, nagy pénz, nagy foci - tartja Puskás Ferenc híressé vált mondása, azt pedig, hogy ez a megállapítás kiállta az idők próbáját, a jelenleg is futó világbajnokság bizonyítja. A legértékesebb csapatok jellemzően bejutottak a legjobbak közé, bár azért akadtak fájó kivételek.


A Howmuch.net a transfermarkt.com adataira támaszkodva készített egy szemléletes ábrát arról, hogy miként alakul a világbajnokságon szereplő csapatok teljes, 23 fős keretének piaci értéke. A csatolt ábrán Európa szerepel, a teljes ábra a lenti linken érhető el. Az egyes országok mérete jelzi a keret összesített értékét, számmal kifejezve az összeérték, millió dollárban számolva. A tíz legértékesebb csapatból hét európai - Franciaország, Spanyolország, Németország, Anglia, Belgium, Portugália, Horvátország -, három pedig dél-amerikai - Brazília, Argentína, Uruguay.

A legmagasabb piaci értékkel a francia csapat büszkélkedhet, mintegy 1,1 milliárd dollárral, majd jönnek a spanyolok és a brazilok egyaránt egymilliárdos értékkel, míg a tizedik horvátok 367 millió dolláros értéket tudnak felmutatni. Összehasonlításképpen, a sereghajtók Panama, Szaúd-Arábia és Peru, sorrendben 9, 19 és 38 millió dolláros piaci értékkel.

 

 

És hogy Puskásnak igaza volt, az bizonyítja, hogy a legértékesebb 10 csapatból egy kivételtől eltekintve - Németország - mindenki bejutott a legjobbak, azaz az egyenes kieséses szakasz 16 legjobb csapata közé. (Lábjegyzetben érdemes megjegyezni, hogy a második legértékesebb spanyol válogatottnak piaci érték alapján "illett volna" még ennél is tovább jutnia, ők azonban elbukták a nyolcaddöntős orosz rulettet.)

Ezek után kíváncsian várjuk, hogy vajon a végső győztes is a versenyben maradt legértékesebb csapatok közül kerül-e ki, azaz hogy a világbajnoknak járó kupát végül a franciák, esetleg a brazilok emelhetik-e a magasba.


Az eredeti cikk és ábra itt érhető el, az értékeket bemutató táblázat ide kattintva tekinthető meg.

 

Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra