Tanulmányok, előadások

Ne gondold, hogy a valóság torz, ha nem illik rá az elméleted - interjú Andrew Shenggel

2019. március 1. 07:30:01
A neoklasszikus közgazdaságtan lineáris és szimmetrikus megközelítései elegánsak és intuitívek, emiatt pedig nagyon vonzó elméleti keret, különösen a hatalom birtokosai számára. A globális pénzügyi válság azonban nyilvánvalóvá tette a paradigma "vakságát" és válságát - mondta el az Economaniának adott interjújában Andrew Sheng professzor, a Hong Kong-i Asia Global Institute tudományos főmunkatársa. Az MNB Tanszék Blog cikke.


Andrew Sheng szerint az oktatás rendszerét teljesen át kell alakítani annak érdekében, hogy megjelenhessenek a versengő elméletek. Ha egy elmélet hiányosságai nyilvánvalóvá válnak, akkor változásra van szükség, és ha a valóság mást mutat, mint amit az elmélet diktál, akkor nem a valóságot kell hibáztatni.

Véleménye szerint a "Pekingi Konszenzus" egy nyugati fikció, a kínai gondolkodás ugyanis inkább folyamatos gyakorlati kísérletezésként, a bizonytalanság körülményei között történő döntések sorozataként fogható fel, nem pedig egy nyugati értelemben vett elméletként.

 

Andrew Sheng

 

Andrew Sheng egy szakmai panel tagjaként részt vett a 2019-es Lámfalussy-konferencián, 2019. február 13-án pedig előadást tartott "The Great Transformation 2.0 - how we should use Polanyi's thinking as the bridge between the East and the West in the 21st century?" címmel a Gazdaságföldrajz, Geoökonómia és Fenntartható Fejlődés Intézet szervezésében a Budapesti Corvinus Egyetemen.


Az interjú teljes egészében ide kattintva érhető el.

 

Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra