Tanulmányok, előadások

Nem is kell félnünk a válságoktól?

2019. augusztus 8. 08:00:05
Mikor csap le a következő válság? - Ez a kérdés szinte naponta köszön vissza a gazdasági sajtóból, miközben a PwC legújabb kutatása arra mutat rá, hogy a vállalati szektorban szinte egymást érik a krízisek. Nincs mitől félni, menni kell előre - vallják a cégvezérek.


A PwC kutatói a világ 43 országából több mint 2000 vállalatvezetőt kérdeztek az elmúlt öt évben megélt válságokról. Az eredmény meglepetés, a megkérdezettek mintegy 69 százaléka nyilatkozott úgy, hogy az elmúlt fél évtizedben legalább egy komoly krízist átélt.

Ahogy a lenti ábrán látható, a vállalatok mindössze 29 százalékát kerülték el a válságok ebben az öt évben, miközben 24 százalékuk egyszer, 38 százalékuk 2-5 alkalommal, 7 százalékuk pedig ötnél többször került komoly válsághelyzetbe.

 

Nem is kell félnünk a válságoktól?

 

Globális, akár több éves krízis tehát 2008/09 óta nem csapott le a világgazdaságra, a vállalati szektorban azonban évente ezrével sújtanak le válságok, melyek között megtalálhatók a pénzügyi/likviditási, a jogi, a működési, a technológiai vagy a reputációs krízisek. A cégvezetők ugyanakkor cseppet sem tűntek pesszimistának a jövőt illetően, és hangsúlyozták, hogy a vállalatok a válságok útján válnak egyre hatékonyabbá, és nem az a kérdés hogy lesz-e újabb válság a soron következő években, hanem az, hogy miként találják majd meg a megoldást.

A menedzserek több, mint 40 százaléka egyenesen úgy nyilatkozott, hogy a legutóbbi válság után jobb pozícióba került az általuk irányított vállalat, és mindössze 19 százalékuk gondolta úgy, hogy romlott a helyzetük.


Az eredeti elemzés itt érhető el, egy rövid összefoglaló itt olvasható.


Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra