Tanulmányok, előadások

Német és osztrák szinten a magyar gyermekek jóléte

2020. szeptember 22. 11:38:01
Az UNICEF tanulmánya 38 fejlett és feltörekvő országban mérte és számszerűsítette a gyermekek jólétét több tényezőt vizsgálva, amely felmérésben Magyarország a régió élén, Németországgal és Ausztriával egy szinten végzett.

A tanulmány legfőbb következtetései a lenti ábráról olvashatók le, első oszlopban jelezve az országok közti összesített sorrendet, a másodikban az országok megnevezését, a harmadikban a gyermekek lelki/mentális egészsége és jóléte alapján képzett sorrendet, a negyedikben a fizikai egészség és jólét sorrendjét, az utolsó oszlopban pedig a készségek és képességek rangsorát.

Német és osztrák szinten a magyar gyermekek jóléte

A gyermekek összesített jóléte alapján Hollandia végzett az élen, majd következtek sorban a skandináv és a nyugat-európai országok. Magyarország a 15. helyen szerepel az összesítésben, miközben a régiónkban Csehország a 22. Szlovákia a 26. Lengyelország pedig a 31. helyen szerepel a gyermekek összesített jóléte alapján. A három részmutató közül Magyarország a lelki egészség terén a 15. a fizikai jólét tekintetében a 21. és a készségek és képességek terén a 13. helyen szerepelt.

A táblázatot szemlélve jó néhány meglepő eredmény szúr szemet, kezdve a nyugat-európai szintet hozó horvát mutatóval - 11. hely a 38-ból -, a német és osztrák jólét szintjét elérő magyar értékkel vagy épp az angolszász országok lista végi szereplésével. Az amerikai gyermekek jóléte külön említést érdemel, a 38 vizsgált ország sorában elért 36. helyezéssel.


Az eredeti tanulmány itt érhető el.Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra