Tanulmányok, előadások

Nemzetközi árszínvonal összehasonlítás - Magyarország olcsóbb az átlagnál

2020. június 22. 08:00:01
Magyarországon 2017-ben az árszínvonal 26 százalékkal maradt el a globális átlagtól, amely eredménnyel a lengyeleknél drágábbak, a szlovákoknál és a cseheknél olcsóbbak voltunk.

A Világbank hatévente elvégzi a világ legnagyobb nemzetközi statisztikai adatgyűjtését, melynek során közel 200 országból írják össze a termékek és szolgáltatások árait, lehetővé téve az egyes országok árszínvonalának összehasonlítását. A jövedelmek és az egy főre jutó GDP-k ugyanis megtévesztő képet adnak, hiába keresnek ugyanis az egyik ország lakosai átlagosan kétszer annyit, ha az árak is kétszer olyan magasak.

Az árszínvonalak nemzetközi összehasonlítását teszi lehetővé az alábbi táblázat - a teljes, 189 országot tartalmazó adatbázis elérhető a lenti linken -, amely azt mutatja, hogy a 2017-es adatgyűjtés alkalmával az adott ország árszínvonala hány százalékkal volt magasabb vagy alacsonyabb, mint a globális átlag.

Nemzetközi árszínvonal összehasonlítás - Magyarország olcsóbb az átlagnál

Mindezek alapján 2017-ben a legdrágább a Bermuda-szigetek voltak, ahol az árak átlagosan 105 százalékkal haladták meg a globális átlagot, majd következett Izland plusz 93 százalékkal és Norvégia plusz 80 százalékkal. A lista végén Eritrea, Egyiptom és Ukrajna kapott helyet, ahol 76, 73 és 67 százalékkal voltak alacsonyabbak az árak, mint az átlag.

Magyarország a nemzetközi összehasonlítás 86. helyén szerepelt, hazánkban 26 százalékkal volt alacsonyabb az árszínvonal a nemzetközi átlagnál, amivel a -31 százalékos Lengyelországnál drágábbak, a -15 százalékos Szlovákiánál és a -20 százalékos Csehországnál olcsóbbak voltunk.


Az eredeti elemzés itt érhető el.


Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra