Tanulmányok, előadások

Nyelvtudás: valami, amiben Magyarországnak van hova előrelépni

2018. szeptember 28. 10:39:56
A Nyelvek Európai Napja alkalmából - szeptember 26. - az Eurostat egy önbevalláson alapuló felmérés keretében összegyűjtötte, hogy az egyes európai országokban hány idegen nyelvet beszélnek.

A felmérés - lásd lent - a 2016-os eredményeket mutatja a 25-64 éves korosztályban. Az Európai Unióban a megkérdezettek mintegy 65 százaléka beszél legalább egy idegen nyelvet. Ezen belül a felmérésben szereplők 35 százaléka egy idegen nyelvet beszél - piros színnel jelölve a lenti ábrán -, 21 százaléka kettőt - kék színnel -, míg 8 százaléka legalább hármat - sárga színnel jelölve.

 

nyelvtudasjpgjpg_20180928103912_96.jpg

 

A táblázat sorait tanulmányozva szembetűnő, hogy Magyarországon mindössze 43 százalék a legalább egy idegen nyelvet beszélők aránya, amivel hazánk az EU-n belül a harmadik legrosszabbul teljesítő ország. Nálunk kevesebb idegen nyelvet csak Romániában és az egyébként világnyelvet magukénak tudó és így idegen nyelv ismeretére jóval kevésbé rászoruló Egyesült Királyságban beszélnek. (Írország nem szerepel a felmérésben.)

A lista élén olyan országok kapnak helyet - Svédország, Lettország vagy Dánia -, ahol lényegében minden egyes állampolgár beszél legalább egy idegen nyelvet. Érdekes még Luxemburg, ahol a lakosság több mint fele beszél legalább három idegen nyelvet. Hasonlóan magas a legalább három idegen nyelvet beszélők aránya Finnországban - 45 százalék - és Szlovéniában - 38 százalék.


Az eredeti elemzés itt érhető el.

 

Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra