2020. szeptember 11. 9:36

Nyolc EU-tagállamban még nincs euró: mikorra tervezik a belépést?

A tagországok csaknem harmada vár még az eurózónához való csatlakozással. Vannak országok, amelyek még nem teljesítik a belépési feltételeket, mások tudatosan tartják fenn az önálló monetáris politikát, de Dánia például felmentést kapott a csatlakozás alól, a svédek pedig népszavazáson mondtak nemet az euróra. Magyarországon az évtized végén érdemes visszatérni a kérdésre - összegez a Növekedés.hu elemzése.

Az Európai Unióba való belépéskor - az Egyesült Királyságot és Dániát kivéve, amelyek felmentést kaptak e kötelezettség alól - minden tagország vállalta, hogy bevezeti a közös pénzt, az eurót. Az államok többsége már eleget is tett a vállalásnak, és így ma már - Dániával együtt - mindössze nyolc tagállam van, ahol erre még nem került sor. Ennek magyarázata, hogy nincs megszabott határidő az euróövezetbe való belépésre.

Eurót használó országok

A kérdés azért került mostanában előtérbe, mert két nemrégiben csatlakozott ország - Horvátország és Bulgária - a közelmúltban úgy döntött, hogy elindítja a csatlakozási folyamatot. 

Mi a helyzet nálunk?

Az EKB idén júniusban megjelent értékelése szerint Magyarország a négy feltétel közül az államadósság mértékére és az inflációra vonatkozó előírásoknak nem tud megfelelni, illetve az ERM-2-nek sem vagyunk tagjai, a költségvetési hiányra, illetve a kamatszintre előírt feltételeket viszont teljesítjük.

Egyelőre tehát nem tudjuk teljesíteni a feltételeket, de kormányzati, illetve jegybanki nyilatkozatok is arra utalnak, hogy messze van még az az idő, amikor euróval fizethetünk itthon. Matolcsy György jegybankelnök a tavalyi Lámfalussy-konferencián beszélt arról, hogy hazánk a következő évtizedekben vezeti be az eurót.

Az idei év elején pedig a jegybank kiadott egy, a maastrichtinél jóval szigorúbb feltételrendszert, amelynek teljesítése előtt nincs értelme a magyar eurónak. Ezek között a legszigorúbb feltétel, hogy az eurózóna fejlettségi szintjének legkevesebb 90 százalékát el kell érnünk, hogy a csatlakozás ne gerjesszen indokolatlanul magas inflációt, illetve ne okozzon sokkot a magyar gazdaságban.


Az elemzés teljes terjedelemben itt olvasható.