Tanulmányok, előadások

Nyolc tényező, amely meghatározza a világgazdaság jövőjét

2018. november 13. 08:00:25
Óriási változások előtt áll a globális gazdaság, alapvetően átalakultak a fejlődés irányát megszabó innovációk és trendek. Íme az a nyolc tényező, amelyről már most jól látható, hogy a legerősebben hatnak a világgazdaság jövőjére.

A világ egyre inkább a globális hálózatok rendszerévé válik, ahol napról napra születnek új közösségi kapcsolatok, technológiai megoldások, miközben változnak az értékrendek, s nő a politikai bizonytalanság.

1, Technológiai térhódítás

Korábban a gazdaság úttörői - mint Henry Ford vagy Thomas Alva Edison - ipari találmányokkal indultak, majd jelentős tőkét befektetve hatalmas gyárakat építettek, ahol munkások ezreit foglalkoztatták. Az IBM, a U.S. Steel, a General Electric, a Walmart vagy a Ford is ezzel módszerrel fejlődött világcéggé. Ma azonban gyökeresen más helyzetben kell helytállniuk a vállalkozásoknak, hiszen a bájtok világát éljük, ahol az információ sokkal nagyobb értéket jelent, mint a fizikai értelemben vett termék.

A hagyományos módon felépített vállalkozások már nem vehetik fel a versenyt a hálózati kapcsolatok, a mesterséges intelligencia és egyéb digitális megoldások jelentette technológiai áradattal.

Utóbbi behatolt a kereskedelem, a reklám, az egészségügy, az oktatás és a pénzügy világába is. Gondoljunk csak arra, hogy a ma vezető tőzsdei cégek mind technológiai vállalatok. Az Apple (851 milliárd dollár), az Alphabet (717 milliárd dollár), a Microsoft (703 milliárd dollár), az Amazon (701 milliárd dollár) és a kínai Tencent (508 milliárd dollár) piaci értéke pedig két-háromszorosa a hagyományos struktúrában létrehozott vállalatokénak. Utóbbiak közül a 2013 első negyedévében második helyen lévő Exxon olajipari cég piaci kapitalizációja még csak 404 milliárd dollár volt, az ötödik helyezett Walmart 246 milliárd dolláros értéket képviselt.

Érdekesség: Becslések szerint a mesterséges intelligencia gazdaságra gyakorolt hatása 2030-ra eléri a 15,7 ezer milliárd dollárt.

2, A pénz átalakulása

A pénz az emberiség egyik legfontosabb találmánya, amelynek szerepe és formája az első érmék megjelenésétől kezdve folyamatosan változóban van. A modern világban ez az átalakulás is nagyon felgyorsult, és a pénz fogalma képlékenyebb mint valaha. Elég, ha arra gondolunk, hogy a központi bankok dollárok milliárdjait teremtik folyamatosan, ugyanakkor ma már szinte bárki létrehozhat saját kriptovalutát a blokklánc technológia felhasználásával.

Mindeközben a világ rekordmértékben adósodik el. A globális hitelállomány 247 ezer milliárd dollárra rúg, amelyből 63 ezer milliárd dollárt a központi kormányzatok hoztak össze. Az Egyesült Államok 31,8, Japán 18,8, Kína pedig 7,9 százalékát adja a globális adósságállománynak. A hatalmas hitelállomány azonban csak az egyik szokatlan jellemzője a jelenlegi pénzügyi világnak. A pénzhasználat változását mutatják a következő jelenségek: Venezuelában a hiperinfláció gyakorlatilag felemésztette a deviza teljes értékét, eközben a svéd, a svájci és a japán központi bankok negatív kamaton helyeznek ki összegeket és a kriptovaluták - mint a bitcoin - együttes értéke eléri a 200 milliárd dollárt. A pénz szerepének ilyen jellegű változása jelentős hatással lesz a világgazdaság jövőjére.

Érdekesség: A tavalyi év végére 680 olyan kriptovalutát tartottak számon, melynek piaci értéke meghaladta az 1 millió dollárt.


A teljes cikk a Növekedés.hu oldalon, ide kattintva olvasható.

Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra